Onderzoek naar juiste plek nieuwbouw basisschool Berg

|
, ,

De gemeente Valkenburg aan de Geul heeft op honderd meter van de huidige basisschool zeer recent een stuk landbouwgrond aangekocht. Een strategische aankoop zegt wethouder Carlo Vankan (Algemeen Belang-Fysiek Domein). Vandaag – vrijdag 16 oktober 2020 – maakte Vankan bekend dat er een gebiedsvisie voor Berg wordt opgestart. “Ik ben blij met deze gebiedsontwikkeling in Berg,” aldus de wethouder. “Berg is nog een levende kern waardoor het een, het ander kan versterken. Met deze visie wordt Berg klaargemaakt voor de komende 20 jaar. Er zal uitgebreid overlegd worden met omwonenden, sportverenigingen, kernoverleg, bejaardenhuis en anderen over de gebiedsvisie,” belooft Vankan.

Het aangekochte stuk grond zou als plek voor nieuwbouw van de school in Berg heel geschikt kunnen zijn. Dat wordt nu onderzocht. Nieuwbouw voor de school is hard nodig. Het oude gebouw is na 40 jaar intensief gebruik, aan vervanging toe. Op de huidige plek zouden ook andere functies ontwikkeld kunnen worden met een gezamenlijk belang. “Bijvoorbeeld door de supermarkt en de school naast elkaar te projecteren. Beiden hebben parkeerplaatsen nodig. Dat kan gecombineerd worden,” aldus Vankan. Hij noemt een bijvoorbeeld andere mogelijkheid. Het tenniscomplex wordt nu ontmanteld, VV Berg ’28 heeft last van wilde zwijnen. Het complex kan verplaatst worden waardoor andere bijvoorbeeld woningbouwmogelijkheden werkelijkheid kunnen worden. Maar een nieuwe sporthal langs de Langen Akker houdt in dat er natuurcompensatie noodzakelijk zal zijn. De verplaatsing van de supermarkt is wel een mogelijkheid. Daardoor kan op de oude plek woningbouw ontstaan. “Het zijn proefballonnen,” aldus Vankan.

Nu start van onderzoek
Het college van B&W start deze maand het onderzoek dat afgerond moet zijn in juni 2021. In maart moeten de contouren van de visie duidelijk zijn. Kom Leren laat weten dat de huidige lokatie voor haar goed is, maar staat ook open voor een nieuwe lokatie. In juni 2021 komt het voorstel in de gemeenteraad.

Archieffoto’s tenniscomplex TV Valkenburg

← Vorig bericht

Valkenburgs parochiecluster wellicht nog groter

Coronacrisis: Geen kerstmarkt dit jaar in Gemeentegrot

Volgend bericht →