Oet de Ouw Doas – zwembad van familie Caubo

Voorpagina » Nieuws » Oet de Ouw Doas – zwembad van familie Caubo

De komende weken publiceert TV Valkenburg foto’s Oet de Ouw Doas van de Heemkundevereniging Schin op Geul. De teksten zijn geschreven door John van Weersch.

Zwembad familie Caubo

De foto is omstreeks 1930 gemaakt en laat het zwembad van familie Caubo bij de waterval aan het voetpad van Schin op Geul naar de Drie Beeldjes zien.
In 1926 krijgt Louis Caubo, zoon van veldwachter Caubo, toestemming voor het exploiteren van zwem- en badinrichting ‘De Waterval’. Deze badinrichting, een zwembad nabij de waterval in de Geul aan het einde van de Graafstraat, werd vooral bezocht door in Valkenburg verblijvende gasten. In de jaren die daarop volgen zal dit zwembad voor de nodige beroering zorgen in het vredige Schin op Geul. Vooral is er kritiek op het ‘zedeloos gedrag’. In 1936 wordt er op advies van de Inspecteur van de Volksgezondheidsdienst geen vergunning meer verleend. Hij heeft geconstateerd dat er diverse rioleringen op de Geul uitmonden waardoor het zwembadwater, dat betrokken wordt uit de Geul, gevaarlijk is voor de gezondheid. Het betekent het einde van de eerste toeristische attractie in Schin op Geul. Maar zeker niet het einde van de toeristische ontwikkeling in ons dorp. Integendeel, die begon toen in feite pas.

← Vorig bericht

Programma’s vanaf 13 februari

VVD-fractie wil verduidelijking rapport energiescans verduurzaming

Volgend bericht →