Ondernemers staat het water aan de lippen.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Ondernemers staat het water aan de lippen.

VVD wil snelle actie om ondernemers te redden.Tijdens de raadsvergadering van afgelopen maandag heeft de VVD-fractie een motie ingediend om gemeente, college en ondernemers op te roepen te komen met een actieplan om de centrum winkelier te redden van hun ondergang. "Er dient nu een stevige daad te komen om een hoger budget voor economisch beleid vrij te maken", aldus Jan Vermeer van de VVD.
De actie voor de winkeliers is noodzakelijk om winkelend publiek terug te halen naar Valkenburg-centrum. Vermeer heeft met diverse ondernemers gesproken en heeft de boekhouding kunnen inzien. "Daarvan ben ik geschrokken. De omzetdaling is erg groot". Eén van de oorzaken zijn de recessie en de rioleringswerkzaamheden in het centrum, betoogt de VVD-er.
"Gedurende de werkzaamheden hebben de winkeliers een flinke streep door hun rekening zien gaan", zegt Vermeer.

De reacties op de ingediende motie waren verdeeld.
Fractie Algemeen Belang wil samenwerking in de VOC. "Teveel eilandjes op dit moment", aldus Wim Weerts. Hij stelt voor dat de Valkenburgse winkeliers met provincie overleggen zodat ook financiën beschikbaar gemaakt worden zoals in de gemeente Vaals gebeurd is. Voorts wil Weerts inzage in alle stukken die de VVD noemt alvorens over de motie na te denken.

Coalitiepartner C.D.A. wil ook inzage in de stukken. Knubben wil de kwestie daarna bespreken in de commissie E.F.T. zodat van daaruit nog ideeën kunnen worden gelanceerd.

Oppositiepartij P.P.G.V. vindt de motie sympathiek. Het college moet met voorstellen komen, anders doen wij dat in de volgende raadsvergadering door middel van een motie.
De P.v.d.A. vind het ook een sympathieke motie. "Wij zijn voor initiatieven waarbij het werk voor werknemers centraal staat", aldus Aussems.
D66-er Wagemans wil krachtige ondernemers en daarom steunt hij de motie.

De reactie van wethouder Willem Thijssen (CDA/Economie):
"Er staat geen nieuws in deze motie. Wij zijn op de hoogte gesteld van de perikelen waarmee de ondernemers kampen. Er is omzetderving, in het hele land. Meer dan de helft van de ondernemers kampt hiermee. Daar zijn diverse redenen voor. In het centrum liegen de cijfers er niet om. Er zijn soms desastreuze achteruitgangen waar te nemen. Het college heeft er begrip voor. Wij willen op de ingeslagen voet verder met de diverse werkgroepen waarin overleg plaats vindt. En samen met de ondernemers op acties anticiperen".

Burgemeester Eurlings maakte aan de raad duidelijk dat de gemeente uitsluitend het voortouw neemt om een overleg met de ondernemers te beginnen. "De ondernemers moeten één lijn vormen en het voortouw nemen". Tijdens de vergadering deelde wethouder Thijssen mee dat een uitnodiging al verstuurd is aan de ondernemers om een overleg op korte termijn te starten.

← Vorig bericht

Offerblok gelicht bij Regina Pacis.

Bloeiende en groene Valkenburgse rotondes.

Volgend bericht →