Onderzoek naar skelet uit 1925

Voorpagina » Toerisme » Onderzoek naar skelet uit 1925

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed doet verder onderzoek naar het skelet in het in 1925 gevonden graf op de Kasteelruine in Valkenburg. Tijdens restauratiewerkzaamheden door W. Sprenger in dat jaar werd het graf gevonden. Door nu verder onderzoek te doen worden geslacht, leeftijd en mogelijke doodsoorzaak bekend. Botmateriaal moet uitwijzen moet uitwijzen wanneer deze persoon is begraven.
Onderzoeker Sprenger dacht in 1925 dat het om een soldaat gaat die tijdens de belegering of bezetting in de 17de eeuw is gesneuveld en daar begraven. Bij het graf is een handstenen kolom geplaatst met de tekst: Graf van een onbekende, ontdekt en hersteld in 1925.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed meet een grafkelder van 190 cm bij 68 cm en 85 cm diep. De wanden zijn van beton waarop de afdrukken van houten planken nog te zien zijn. Het 15 cm dikke deksel is van beton gewapend met ijzeren staven en prikkeldraad. Aan de binnenzijde van de deksel zijn kranten aangebracht, die nog gelezen kunnen worden. Het skelet ligt 135 cm beneden het huidige maaiveld en ligt nog gedeeltelijk in de grond waarin het begraven is. Delen van het skelet zijn vrij gelegd, maar andere delen, zoals de linkerarm en de ribben en wervels niet. Het gaat om een volwassen persoon met een lengte van circa 1.70 m.
Tijdens het onderzoek is het niet mogelijk het graf te bezichtigen.

← Vorig bericht

Dode man aangetroffen in woning in Geulhem

Snelheidsremmende maatregelen aan Meesweg

Volgend bericht →