Onthulling tijdelijk Holocaustmonument “Levenslicht”

Voorpagina » Toerisme » Onthulling tijdelijk Holocaustmonument “Levenslicht”

Op zondag 26 januari onthullen de stichting Struikelstenen Valkenburg aan de Geul en het Platform Wereldburgerschap samen met de gemeente bij het Valkenburgse station een tijdelijk Holocaustmonument genaamd “Levenslicht”. De gemeente en stichting herdenken daarmee de 42 Joden die vanaf het Valkenburgse station tijdens de Tweede Wereldoorlog naar concentratiekampen werden gedeporteerd en nooit meer terugkeerden. Bijna 104.000 Nederlandse Joden werden tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord.

tijdelijk monument holocaust

Nationaal monument
Het Nationaal en blijvende Holocaust Monument is op 16 januari onthuld in Rotterdam. In circa 170 Nederlandse gemeenten worden tijdelijke monumenten geplaatst.
Stille tocht
Op zondag 26 januari wordt na een stille tocht vanaf het Vredesmonument bij de Oude Kerk in het centrum bij het station stil gestaan bij de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Valkenburg en de dorpskernen woonden en via het station in Valkenburg  werden afgevoerd naar concentratiekampen. Met onder andere het oplezen van de namen van de gedeporteerde Joden wordt het tijdelijke monument onthuld.
Het monument, dat in heel Nederland op ongeveer hetzelfde tijdstip gestalte krijgt, bestaat uit 104.000 stenen verwijzend naar hetzelfde aantal Joden, Roma en Sinti die vermoord werden. De fluorescerende stenen lichten op zodat gedurende twee weken ook vanuit de ruimte zichtbaar zal zijn waar in Nederland onze vermoorde medeburgers herdacht worden.
Tijdelijke monument
Het tijdelijke monument is van zondag 26 januari tot en met zondag 2 februari 2020 gratis te bezichtigen. Daarna krijgen de stenen elders in de gemeente een blijvende plaats. In overleg met de Nederlandse Spoorwegen werkt de stichting Struikelstenen Valkenburg aan een blijvende herinnering in de omgeving van het Stationsgebouw. Verdere informatie volgt later.
Het programma voor 26 januari a.s. in het kort:
10.45 uur : Kranslegging bij Vredesmonument op grasveld Oud Kerk;
10.50 uur : Vertrek stille tocht naar het station;
11.00 uur : Onthulling van het monument en oplezen namen gedeporteerde Joden.
Het programma is voor iedereen gratis toegankelijk.
Voor meer informatie over het tijdelijke monument “Levenslicht” en de gedeporteerde Joden kunt u terecht op de websites www.4en5mei.nl en www.struikelstenenvalkenburg.nl

← Vorig bericht

Provincie: 1 miljoen euro voor 1 miljoen bomen

Programma amateurvoetbal zondag 26 januari

Volgend bericht →