Op zoek naar het verborgen geloof!

|
, , , ,

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » Op zoek naar het verborgen geloof!

Tijdens het ondergrondse kerkepadVan 4 tot en met 6 januari 2008 vindt in ondergronds Valkenburg en Maastricht voor de tweede maal het Ondergronds Kerkenpad plaats. Meerdere locaties met kapellen en schuilkerken uit zelfs de Franse revolutietijd, waarvan enkele zelden worden opengesteld, kunnen worden bezocht.
Na de Franse revolutie in 1789 werd Frankrijk een republiek, de zuidelijke Nederlanden stonden onder Franse heerschappij. Priesters kwamen in dienst van de staat en moesten een eed van trouw afleggen aan de Franse Grondwet. Een groot deel van hen weigerde en ging illegaal, in Zuid-Limburg vaak ondergronds, verder met de zielenzorg. Hierdoor ontstond een heel netwerk van ondergrondse kapelletjes in de mergelgroeves. Vaak werden deze ruimtes voorzien van altaar, biechtstoel en doopvont en schitterende houtskooltekeningen. Het risico was echter groot: veel priesters werden opgepakt en gedeporteerd of gekerkerd… en kwamen nooit meer terug.
Ook in WOII zijn de grotten benut als schuilkerk voor ‘geheime’ ondergrondse Heilige Missen.
De bezoeker kan tijdens het Ondergronds Kerkenpad verschillende van deze kapellen bezoeken: in ’t Bergske (Caverne de Geulhem), de Geulhemergroeve, de Sibbergroeve, Katakomben, Gemeentegrot, Fluweelengrot en Zonneberg. Alle kapellen zijn sfeervol aangekleed, sommige kapellen kan men op eigen gelegenheid bezoeken, soms gaat er een gids mee. Bij elke kapel krijgt de bezoeker een andere impressie en een ander verhaal… De route kan op eigen gelegenheid (bovengronds) wandelend, fietsend en/of met de auto worden afgelegd. Een bezoek kan uiteraard ook verdeeld worden over verschillende dagen.
Een bijzondere manier om dit stukje Zuid-Limburgse cultuurgeschiedenis te ontdekken!
Dit evenement wordt georganiseerd door de Stichting Ondergronds Genieten, in samenwerking met de Samenwerkende VVV’s Limburg. De Stichting stelt zich tot doel om de ondergrondse activiteiten in Zuid-Limburg meer bekendheid te geven in de regio, maar ook in binnen- en buitenland. De Stichting hoopt dit te bereiken door het organiseren van bijzondere evenementen, waarvan het Ondergronds Kerkenpad een voorbeeld is.
Voor het bezoeken van de diverse ondergrondse schuilkerken kan een speciaal passe-partout worden gekocht. Kosten bedragen € 12,50 p/p. De prijs van een los kaartje bedraagt € 5,- p/p.
Meer informatie: www.ondergrondsgenieten.nl

← Vorig bericht

Waterleidingbreuk gedicht

Burgemeesters van Valkenburg en Leusden reiken samen Koninklijke onderscheiding uit

Volgend bericht →