Openluchttheater en museum Valkenburg gaan 'Wandern'

Voorpagina » Toerisme » Openluchttheater en museum Valkenburg gaan 'Wandern'

Openluchttheater en Museum Valkenburg gaan in de toekomst samenwerken. Gezamenlijk hebben zij een eerste ‘Wandern’-evenement opgezet. Aanleiding is de expositie vanaf 25 juni in het museum van het oeuvre van dichter/schrijver Leo Herberghs en graficus Peter Bertus. De een beschreef wandelingen door het Limburgs Landschap, de ander illustreerde ze.
Aansluitend vindt 29 juni in het grottheater van Openluchttheater Valkenburg een liederencyclus plaats over het thema wandelen en zwerven, uitgevoerd door Sef Thissen (bariton) en Egbert Derix (piano). Het Openluchttheater en Museum Land van Valkenburg zochten al langer naar een basis voor samenwerking. Na deze start vinden regelmatig nieuwe evenementen op beide locaties plaats.
Het oeuvre van Leo Herberghs en Peter Bertus is een weergave van wandelingen die het tweetal maakte in de jaren 60/70 van de vorige eeuw. Leo Herberghs – in dienst van het Limburgs Dagblad, later van De Nieuwe Limburger – liet zijn poëtische geest in de Limburgse natuur de vrije loop. Peter Bertus illustreerde zijn verhalen. Ook ging Leo rubrieken schrijven over wat mensen dagelijks meemaakten. “We waren soulmates,” zegt Peter Bertus. “Leo kon inzoomen op een grassprietje, hij stelde belang in iets waar anderen aan voorbij gingen. Dat doen schilders ook als zij landschappen schilderen”. Leo Herberghs hoopt 21 juli 93 jaar te worden en schrijft nog steeds. Hij publiceerde een indrukwekkend literair oeuvre. Zijn werk is samengevat in een recent uitgegeven bibliografie ‘Dat het er is’, van Jef Schaeps en Sanne Thomas.
Donderdag 29 juni begint het ‘Wandern’-evenement om 19.00 uur in het Valkenburgs museum. De aanwezigen kunnen dan de expositie bezoeken. Om 19.30 uur draagt Govert Derix gedichten voor (met toelichting) over ‘Wandelen en rondtrekken’ te midden van de teksten en tekeningen van Leo Herberghs en Peter Bertus. Govert Derix (Horst, 1962), zoon van journalist Jan Derix, is filosoof en auteur van vele boeken zoals ‘De wereldomwandelaar’ in 2010. Hij studeerde filosofie in Rotterdam en Utrecht en psychologie in Utrecht. In het museum is zijn meest recent verschenen boek ‘Mensheid is een brief aan jou’ verkrijgbaar.
Rond 20.00 uur wandelen de aanwezigen vanuit het museum naar het Openluchttheater. Om 20.30 begint het concert in het grottheater van het OLT met een korte lezing van Govert Derix over het thema ‘Wandern’. Samen met bariton Sef Thissen brengt pianist/componist Egbert Deriks zijn nieuwe liederencyclus Wandern. Hij baseerde deze op teksten en gedichten van zijn vader, Jan Derix, aangevuld met eigen teksten en van zijn broer, filosoof Govert Derix. Ook zijn er teksten van Ton Engels en Frans Pollux

← Vorig bericht

Nota innovatiebudget wordt herschreven

Eerst prijs voor Struchts Koningspaar

Volgend bericht →