Opvallend veel Limburgse gemeenten genoemd in misdaadmeter

Voorpagina » Toerisme » Opvallend veel Limburgse gemeenten genoemd in misdaadmeter

Maastricht, Heerlen/Kerkrade/Landgraaf/Brunssum, Beek, Stein, Geleen-Sittard Venlo en Roermond staan heel hoog geplaatst in de misdaadmeter die het Algemeen Dagblad vandaag publiceert.
Valkenburg aan de Geul
Voor Zuid-Limburg staat Valkenburg aan de Geul genoteerd op plaats 37. Vorig jaar nog plaats 38. Vooral de cijfers over autokraken (in 2018 -53%) en vernielingen (in 2018 -28%) zijn ondanks de afname toch hoog. Er is een hele lichte stijging in de woninginbraken, de autodiefstallen bleven gelijk (53 stuks). Daarentegen zijn de overvallen met 33% afgenomen: in 2017 3, in 2018 2 keer.
Grensregio
“Door het stedelijke karakter van Limburg en de nabijheid van steden als Aken, Luik en Düsseldorf is de problematiek van een andere soort en omvang dan in andere grensregio’s. In Limburg hebben we te maken met twee buurlanden, en ook Frankrijk en Luxemburg zijn niet ver weg”, zegt een woordvoerder van de politie. “Er blijft echter veel werk te doen.”
Hoe komt de Misdaadmeter tot stand?
De Misdaadmeter maakt gebruik van gegevens van de politie over afgelopen jaar De ranglijst van (on)veilige gemeenten komt tot stand door te kijken naar aangiftes en meldingen van tien delicten: woninginbraak, inbraak in schuur, garage of tuinhuisje, diefstal uit of vanaf een auto/motor, diefstal van auto of motor, zakkenrollen, bedreiging, mishandeling, straatroof, overvallen en vernieling. Deze delicten worden per gemeente afgezet tegen het inwoneraantal. Daardoor tellen tien inbraken in een kleine gemeente zwaarder mee dan tien inbraken in een grote gemeente. Bovendien worden de delicten gewogen naar de impact voor het slachtoffer, gebaseerd op onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Mishandeling telt op die manier zwaarder mee dan bedreiging, en woninginbraak zwaarder dan zakkenrollen.
De ranglijst is samengesteld aan de hand van aangiftecijfers van de politie van tien delicten die veel impact hebben op het veiligheidsgevoel, zoals inbraak, autodiefstal, bedreiging en overvallen.

← Vorig bericht

Twee optochten via TV Valkenburg

Buuttekampioenschap bie TV Valkenburg

Volgend bericht →