Orgelconcert in St.Gertrudiskerk in Wylre

Voorpagina » Nieuws » Orgelconcert in St.Gertrudiskerk in Wylre

Vrijdag 14 augustus vanaf 20:00 uur kunt u in de St.-Gertrudiskerk in Wylre een orgelconcert bijwonen met orgelwerken bij Mariagezangen. Er wordt meegewerkt door Frans Jespers (orgel) en Bernhard Pfeiffer (tenor, orgel). De toegang is gratis, een vrije gave wordt op prijs gesteld. De organisatie is in handen van de Orgelkring Wijlre. Aanmelding is vereist via het aanmeldformulier op http://www.orgelkringwijlre.nl of per telefoon: 06 13 07 20 03.

St.-Gertrudiskerk in Wylre

Programma:

Ave Maris Stella
Vers 1 Ave Maris Stella, orgel (Frans) Vers 2 Summens illud, zang
Vers 3 Solve vincla, orgel
Vers 4 Monstra te, zang
Vers 5 Virgo singularis, orgel
Vers 6 Vitam praesta, zang
Vers 7 Sit laus, orgel

Suite du second ton (Bernhard), afgewisseld met zangregels Prélude

Tierce en taille Duo
Basse de Trompette Trio de Flûtes Dialogue

Petit plein jeu
zang: Meine Seele erhebet den Herrn Fuga sopra Magnificat (Frans)

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)
Flor Peeters (1903-1986)
Dom Paul Benoît (1893-1979)

Praeludium und Fuge G-Dur op. 37, 2 (Bernhard), zang, hymne ‘Inviolata et casta es’ Fantasie ‘Inviolata’ (Frans)

Deuxièmes Vêpres de l’Assomption Premier verset, zang: Hodie Maria Virgo
Deuxième verset, ‘Maria Virgo’, zang
Troisième verset, ‘Inviolata’
Quatrième verset
zang: Alleluia
Cinquième verset, ‘Alleluia’ (de la Messe)

 

Toelichting:
Maria ten Hemelopneming (15 augustus) heeft eeuwen lang componisten aangezet om orgelwerken te schrijven die geïnspireerd zijn door de gregoriaanse gezangen van dit feest. Tussen 1550 en 1950 werden veel gezangen ‘alternatim’ uitgevoerd, afwisselend verzen voor orgel en voor koor. Deze orgelstukken heten versetten, een serie heet een suite. De uitvoering van het gregoriaans in dit concert gaat terug op de handschriften uit de vroege Middeleeuwen. In die tijd zijn de versieringen in de gregoriaanse melodieën enigszins vrij gezongen, zeker door een solist. Hierbij stond de expressie van de tekst voorop.

Bernhard Pfeiffer studeerde theologie en orgel in Aken. Hij specialiseerde zich als zanger in het gregoriaans en is sinds 2008 lid van Schola Maastricht. Zijn hoofdberoep is leider van de administratie van een instelling voor kinderen. Hij publiceert ook artikelen over gregoriaans.

Frans Jespers is sinds 2013 organist in Wijlre en werkte aan de universiteit in Nijmegen.

Jehan Titelouze was afkomstig uit Saint-Omer (Noord-Frankrijk). In 1585 werd hij benoemd tot organist van de Saint-Jean in Rouen en drie jaar later aan de kathedraal aldaar. In 1610 werd hij kanunnik, dus hij was priester. Hij componeerde kerkmuziek (meerstemmige missen) en orgelwerken, die in Parijs gedrukt werden. Zijn orgelmuziek was voor die tijd gedurfd en levendig, met veel imitaties in alle stemmen. In het Ave Maris Stella (Gegroet Sterre der Zee) is in vers 1 en 5 de gregoriaanse melodie te horen in lange basnoten.

Over Jean Adam Guilain is weinig bekend. Hij zou een Duitser zijn en eigenlijk Freinsberg heten. Hij werd rond 1700 organist in Parijs en liet er in 1706 zijn vier Magnificatsuites drukken. In 1739 verscheen een boek met klavecimbelstukken en dit is het laatste wat we van deze componist weten. Zijn orgelwerken behoren tot de beste van de Franse barokmuziek.

Johann Sebastian Bach heeft ontzaglijk veel gecomponeerd. In zijn tijd was hij de grootste orgelvirtuoos, die veel eigen stukken vastlegde voor leerlingen. Zijn Magnificatfuga is gebaseerd op de melodie van het Magnificat in de negende kerktoon (peregrinus), waarvan een regel in de Lutherse versie wordt gezongen: Meine Seele erhebet den Herrn. Na de lange tonen van deze melodie presenteert Bach een klimmende toonladderfiguur waarmee hij het ‘verheffen’ uitdrukt. Hiermee bouwt hij een juichend stuk op, waarin de lange melodietonen af en toe herkenbaar zijn en tot slot de melodie met nog bredere tonen in het pedaal klinkt.

Felix Mendelssohn Bartholdy was een romantische componist die graag teruggreep op klassieke vormen. In zijn orgelwerken is Bach zijn voorbeeld. In de zangerige melodie van het preludium horen we dat Mendelssohn een groot liedcomponist was. Het thema van de fuga bestaat vooral uit kwintsprongen en dalende halve noten.

Flor Peeters is de beroemdste Belgische organist van de twintigste eeuw. Hij was lang verbonden aan de kathedraal van Mechelen. Zijn orgelcomposities bewegen zich in een laatromantische sfeer, soms heel vrij. De korte Fantasie over ‘Inviolata’ (uit 1936) ontvouwt zich bijna als een spiritual.

Dom Paul Benoît was een benedictijner monnik en organist van de abdij van Clervaux (Luxemburg). Hij componeerde veel orgelstukken voor eigen gebruik, maar was te bescheiden om ze uit te geven (wat pas na zijn dood gebeurde). Het niveau van deze laatromantische werken is hoog, met sterke vormen en verrassende wendingen. De vijf versetten voor de vespers van Maria ten Hemelopneming zijn juweeltjes die maar een minuut duren en dikwijls het gregoriaans laten doorklinken.

← Vorig bericht

Programma’s vanaf 9 augustus

Afscheid van Schin op Geulse pastoor Mol

Volgend bericht →