Overleg over handhaving 'spoor 3' station Valkenburg

Voorpagina » Toerisme » Overleg over handhaving 'spoor 3' station Valkenburg

Er staat een overleg gepland tussen de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (Z.L.S.M.), ProRail en Arriva. Het onderwerp is het plan voor opheffing van ‘spoor 3’ van het spooremplacement achter het station van Valkenburg. Dit spoor werd gebruikt door de Z.L.S.M. toen deze maatschappij nog op Valkenburg voer. Door het opheffen van dit spoor zou dit het definitieve einde betekenen van de Z.L.S.M. om door te rijden naar Valkenburg.
Stoomstichting Nederland heeft ook bezwaar aangetekend over het weghalen van spoor 3, zei wethouder Claudia Bisschops van Toerisme.
Actie
In de Valkenburgse gemeenteraad zijn daarover vragen gesteld. Zij willen de opheffing van ‘spoor 3’ voorkomen en hebben de wethouder van toerisme gevraagd in overleg te gaan met Prorail, de beheerder van het spoor.
Wethouder Bisschops maakte tijdens de laatst gehouden commissievergadering bekend tevens een lobby op te willen starten met de Z.L.S.M. richting Den Haag om de Z.L.S.M.-treinverbinding weer naar Valkenburg te laten rijden.
Rookoverlast
Bewoners in Schin op Geul hebben geklaagd over de rook van de stoomtrein. Er zijn luchtmetingen via de provincie gehouden en op 12 mei aanstaande is er een nieuw gesprek met de Z.L.S.M. en de bewoners gepland in het provinciehuis. Het busparkeren bij het station in Schin op Geul levert een probleem op. Buschauffeurs parkeren hun bus dwars op de parkeervakken. Wethouder Bisschops reageerde in de commissie met de mededeling dat de gemeente ter plekke een bord heeft geplaatst dat busparkeren aldaar verboden is.
Geschiedenis
Enkele jaren geleden hebben diverse gemeenten die de Z.L.S.M. door hun gemeente hebben lopen, besloten om samen enkele tonnen aan euro’s in te zetten om de Z.L.S.M. te behouden. Het hebben van een certificaat voor de Z.L.S.M.-machinisten werd een vereiste en gooide in 2017 roet in het eten waardoor de stoomtrein niet meer doorrijdt naar Valkenburg station.
Quote uit bericht van 18 maart 2017 van TV Valkenburg:
De Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij mag niet meer doorrijden naar station Valkenburg. In ieder geval niet deze zomer. “Dat klopt”, zegt Michel Schellekens van de ZLSM. “We zijn helaas door de staatssecretaris en de Inspectie Leefomgeving en Transport van de lijn afgegooid”. Aanleiding is de veranderde regelgeving in Europa. De ZLSM stelde altijd machinisten aan met een Europees veiligheidscertificaat. Vorig jaar is er een verandering opgetreden. De machinisten, die op vrijwillige basis voor de ZLSM werken, hebben een arbeidscontract met een andere werkgever. Om door te rijden naar het Valkenburgse station moet er aan nieuwe eisen voldaan worden.
Overleg
Het overleg tussen de Z.L.S.M., ProRail en Arriva zou deze week plaatsvinden. Claudia Bisschops meldt dat er een brief vanuit de Z.L.S.M. richting staatssecretaris Stientje van Veldhoven gestuurd is met de mogelijkheid de stoomtreinverbinding door te trekken naar Valkenburg. “In die optie zit beweging”, aldus een positief gestemde wethouder. “Insteek is dat de stoomtrein in 2020 weer op Valkenburg rijdt”.

← Vorig bericht

Jo Romling en Richard Lousberg gaan voor provincie

Kan een mogelijk te verbouwen ruïne iets ruïneren

Volgend bericht →