Parel uit het verleden wordt weer gekoesterd.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Parel uit het verleden wordt weer gekoesterd.

Gerestaureerd ingangstempeltje Katakomben klaar.Het door Pierre Cuypers ontworpen tempeltje wordt door de Katakomben Stichting weer omarmd. Deze week werd de aloude ingang, na een grondige restauratie door vakmensen, weer in ere hersteld. "De tempel is een natuurgetrouwe kopie van de toegangstempel in Rome.", zei burgemeester Eurlings in zijn speech.

Welgeteld 76 treden trappen leiden vanaf de gerestaureerde ingang naar de ondergrondse nagebootste begraafplaats. Zelfs het origineel is in Rome niet meer aanwezig. Dat is een van de redenen waarom dit erfgoed door provincie en gemeente is omarmd.

Beide instanties staken geld in dit voor Limburg zeer belangrijk stukje cultuurhistorie. Het GOMV-project, waarvan het naburige De Leeuw-complex ook deel uitmaakt, geeft voor de Katakomben toekomstmogelijkheden. "Misschien dat ons huidige kassagebouw op het terrein aan de overkant een plekje krijgt", is de hoop van voorzitter Joris Diepen.

Diepen vroeg zich in zijn openingsspeech af of het trappenhuis in het gerestaureerde tempeltje wel te gebruiken is? "Er is in ieder geval geen geld meer over om leuningen en licht aan te brengen?" Waarop Eurlings gevat reageerde: "Het zijn toch 76 trappen naar het dodenrijk?"
Foto’s Fons Winteraeken, Tv Valkenburg © 2012

← Vorig bericht

Uitzending gemist?

Nieuw kerkraam voor de St.Josephkerk.

Volgend bericht →