Pinkstermaandag wandelen in het Beneden-Geuldal

Voorpagina » Nieuws » Pinkstermaandag wandelen in het Beneden-Geuldal

Onder begeleiding van een Limburgs Landschap gids

Op Pinkstermaandag 28 mei kunt u, onder begeleiding van Limburgs-Landschapgids Sjaak Frenken een wandeling maken door de natuurgebieden Ingendael en de Bergse Heide.

Het natuurontwikkelingsgebied Ingendael ligt in het Beneden-Geuldal tussen Houthem en Valkenburg. Een deel van de voormalige landbouwgronden in dit gebied is sinds 1996 eigendom van Stichting het Limburgs Landschap. Het Waterschap Roer en Overmaas heeft vanaf die tijd alle oeververstevigingen langs de Geul in Ingendael weggehaald. Hierdoor begon de beek zich voor het eerst in misschien wel duizend jaar weer zijdelings te bewegen. Ze ondermijnt daarbij de oevers, zodat er ook bomen in het water vallen. Zo’n boom ontregelt de hoofdstroom en zorgt voor extra erosie. In de steile oeverwanden kunnen ijsvogels nestelen en op de nieuwe grindbanken kiemen wilgen en elzen. Hierdoor keert het karakteristieke ooibos (bos dat goed tegen overstroming kan), weer langs de Geul terug. Zo ontstaat een dynamisch en natuurlijk beekdallandschap.

De graslanden in Ingendael zijn sinds 1996 aan landbouwkundig gebruik onttrokken en teruggegeven aan de natuur. Vrijwel het enige beheer dat er plaatsvindt is begrazing door kleine kuddes Gallowayrunderen en Konikpaarden. Door jaarrondbegrazing in lage dichtheden wordt getracht een afwisselende soortenrijke vegetatie in stand te houden. Verder zorgen de grote grazers door hun graasgedrag dat Ingendael niet dicht groeit met bos. Onlangs zijn er weer Galloway-kalfjes en Konik-veulens in Ingendael geboren. Altijd leuk om te zien, maar houd wel afstand, want de ouderdieren beschermen hun jongen!

De excursie start Pinkstermaandag 28 mei om 14.00 uur; vanaf de parkeerplaats bij Hostellerie / Grand Café de Brakke Berg, Wolfsdriesweg 10 te Geulhem/ Berg en Terblijt. De excursie is gratis en duurt ongeveer 2,5 uur. Denk aan stevige schoenen (of laarzen) en zo nodig regenkleding.

Let op: in verband met de aanwezigheid van halfwilde koeien en paarden in de natuurgebieden mogen honden niet mee met deze wandeling!

← Vorig bericht

Expositie "De Werelden van Frans Slijpen"

Verslagen en uitslagen van 19 en 20 mei

Volgend bericht →