Pinksterwandeling in Ingendael en de Bergse Heide

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Houthem » Pinksterwandeling in Ingendael en de Bergse Heide

De natuurgebieden van Het Limburgs Landschap zijn allemaal opengesteld voor wandelaars. Om bezoekers te attenderen op bijzonderheden worden er ook excursies georganiseerd. Er staan weer twee interessante excursies op het programma in het Pinksterweekend.

Op zondagochtend 4 juni kunt u, onder begeleiding van Limburgs-Landschap-Geuldalgids Henk Waanders een wandeling maken door de natuurgebieden Ingendael en de Bergse Heide. Tijdens deze wandeling komt u vanalles te weten over de natuurontwikkeling die in deze terreinen sinds een jaar of tien plaatsvind.

Op Pinkstermaandag 5 juni krijgt u nog een mogelijkheid beide natuurgebieden te verkennen. Dan is Limburgs-Landschap-Geuldalgids Sjaak Frenken uw rondleider, tijdens een middagwandeling.

Het natuurontwikkelingsgebied Ingendael ligt in het Beneden-Geuldal tussen Valkenburg en Houthem. Een deel van de voormalige landbouwgronden in dit gebied is sinds 1996 eigendom van Stichting het Limburgs Landschap. Het Waterschap Roer en Overmaas heeft vanaf die tijd alle oeververstevigingen langs de Geul in Ingendael weggehaald. Hierdoor begon de beek zich voor het eerst in misschien wel duizend jaar weer zijdelings te bewegen. Ze ondermijnt daarbij de oevers, zodat er ook bomen in het water vallen. Zo’n boom ontregelt de hoofdstroom en zorgt voor extra erosie. In de steile oeverwanden kunnen ijsvogels nestelen en op de nieuwe grindbanken kiemen wilgen en elzen. Hierdoor keert het karakteristieke ooibos (bos dat goed tegen overstroming kan), weer langs de Geul terug. Zo ontstaat een dynamisch en natuurlijk beekdallandschap.

De graslanden in Ingendael zijn sinds 1996 aan landbouwkundig gebruik onttrokken en teruggegeven aan de natuur. Vrijwel het enige beheer dat er plaatsvindt is begrazing door kleine kuddes Gallowayrunderen en Konikpaarden. Door jaarrondbegrazing in lage dichtheden wordt getracht een afwisselende soortenrijke vegetatie in stand te houden. Verder zorgen de grote grazers door hun graasgedrag dat Ingendael niet dicht groeit met bos. Onlangs is er weer een Galloway-kalfje en een Konikveulen in Ingendael geboren. Altijd leuk om te zien, maar houd wel afstand, want de ouderdieren beschermen hun jongen!

Meegenieten? Wandel dan mee met deze Pinksterwandelingen op zondagochtend 4 juni en /of maandagmiddag 5 juni!

De excursies starten zondagochtend 4 juni om 10.00 uur en Pinkstermaandag 5 juni om 14.00 uur; beide vanaf de parkeerplaats bij Hostellerie / Grand Café de Brakke Berg, Wolfsdriesweg 10 te Geulhem/ Berg en Terblijt. De excursies zijn gratis en duren ongeveer 2 uur. Denk aan stevige schoenen (of laarzen) en eventueel regenkleding.

Let op: in verband met de aanwezigheid van halfwilde koeien en paarden in de natuurgebieden mogen honden niet mee met deze wandeling!

← Vorig bericht

Cursus “Aan den lijve ervaren”

Provincie gaat het St.Jacobskruiskruid in wegbermen bestrijden

Volgend bericht →