Plaquette aan het Streekmuseum onthuld

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Plaquette aan het Streekmuseum onthuld

Op donderdag 2 november 2006 werd door burgemeester Nuytens een plaquette onthuld aan het Streekmuseum, waardoor dit museum voor 5 jaar ingeschreven werd in het register van geregistreerde musea. Deze kwalificatie wordt na een gedegen onderzoek op bedrijfsvoering, beleid en interne deskundigheid alsmede nog diverse criteria verleend door de overkoepelende organisatie in Nederland.
Ook buitenlandse musea o.a. in Vlaanderen, Engeland, Duitsland, Oostenrijk en Italie kennen deze kwalificatie. Dit stipte Agnes Vugts, provinciaal museumconsulent, aan in haar toespraak, nadat iedereen welkom geheten was door bestuurslid Jan Wijnen.
Alvorens de burgemeester de openingshandeling verrichtte aan de muur van het museum deelde hij in zijn toespraak enkele markante zaken mee.
Dit is het eerste museum in Valkenburg, dat dit predikaat ten deel valt. Ook moest hij toegeven dat de gemeente het museum nogal had tegengewerkt en terughoudend was geweest met subsidies. Maar zoals bleek had dit juist als prikkel gediend voor het bestuur met dit resultaat.
Als vergelijking: Valkenburg heeft in het Wellnessconcept ook behoefte aan 4 en 5 sterrenhotels. In dit concept zal nu zeker het cultuurdebat in de raadszaal gevoerd gaan worden.
In dit verband was al de dag voor de onthulling een discussie gevoerd door willekeurig uitgenodigde gasten over het thema: de positie van de kunst in relatie tot wellness.
Ook was er een discussie op gang gebracht om voor het museum nieuwbouw te plegen in het Centrum. Alleen een plek is nog niet bekend.
Het Oude Raadhuis zal in die constructie doorverkocht worden aan de Vereniging Hendrik de Keyzer uit Amsterdam.
Martin Eurlings gaat zich inzetten voor subsidies uit de EG pot in Brussel en provincie en gemeente zullen hun steentje bijdragen.
“Het is nu bewezen dat kunst hoort in Valkenburg en dat de Valkenburgers door de Art Valkenburg en de Xmas Art Fair met hun neus gedrukt worden op de hen omringende kunstuitingen door de samenwerking met diverse galeries”.
Woensdag 8 november is het museumbestuur uitgenodigd voor een gesprek op het gemeentehuis met B&W.
Conservator Rob Kooiman memoreerde nog eens dat dit tot stand gebracht was mede door de inzet van 25 vrijwilligers en de deskundigheid van de expositiecommissie.
Hij vond het geen kado maar iets dat verdiend was door de inzet van velen.
Foto’s Hein Reuters, Tv Valkenburg © 2006

← Vorig bericht

Rock experience 2006 in Vilt

Vervolg van de kinderdorpsvisie in Schin op Geul

Volgend bericht →