Platanen getroffen door bladvlekkenziekte.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Broekhem » Platanen getroffen door bladvlekkenziekte.

In het Odapark, Broekhem-Zuid en Betsyperklaan.Door het natte en koude voorjaar zijn platanen dit jaar extreem getroffen door de platanen bladvlekkenziekte. Dit zegt de gemeente Valkenburg aan de Geul. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel ‘Gnomonia platani’. Bewoners rondom het Odapark, in de wijk Broekhem-Zuid en aan de Betsy Perklaan klagen over te vroeg bladval van de bomen. "Het is net alsof het al herfst is, zoveel bladeren vallen op dit moment’, aldus een bewoner in de Pr. Christinalaan in Broekhem-Zuid.

Voor de mens is deze schimmel niet schadelijk, maar op de achterzijde van het blad zit een zacht viltachtig laagje. Dit viltlaagje komt bij bladval los van het blad en kan irritatie veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn. Diverse bewoners in Broekhem-Zuid hebben last van de duizenden vezeltje die door de wind verspreid worden. Bewoners klagen al jaren hierover.
Om de overlast die door de bladval ontstaat te beperken heeft de gemeente Valkenburg aan de Geul extra rondes met veegwagens ingepland op de genoemde locaties. Verder worden zoveel mogelijk gazons waar de bladeren op liggen gemaaid en zoveel mogelijk ook geruimd om de overlast tot een minimum te beperken.
Het is een speling van de natuur die niet elk jaar in dezelfde omvang plaats vindt. Volgens de gemeente wordt dit euvel veroorzaakt door het natte en koude voorjaar.
Kenmerken van bladvlekkenziekte
Het blad heeft bruine vlekjes en krult enigszins. Dit begint langs de hoofd- of zijnerven en kan verder uitgroeien naar de bladstelen. Deze schimmel veroorzaakt afstervende bladeren en jonge twijgen die verwelken. Het komt vooral voor na een koud en nat voorjaar. Het blad valt af waardoor groeiremming optreedt. Normaal gesproken herstellen de platanen in de loop van de zomer weer helemaal.

← Vorig bericht

Toch samenwerking lichtshowbedrijven.

Jeugd speelde naar hartelust in Broekhem-Zuid.

Volgend bericht →