Poetsmiddelen of verfresten veroorzaken vreemde lucht

Voorpagina » Toerisme » Poetsmiddelen of verfresten veroorzaken vreemde lucht

Eerste kerstdag rond half 12 rukte de brandweer Valkenburg uit voor een melding van gaslucht in Vilt. Bij aankomst bij de woning bleken de bewoners niet aanwezig te zijn. De brandweer constateerde wel een gaslucht, de meters gaven bovendien aan dat er mogelijk sprake was van een gaslekkage. In de kelder van de woning werd een te hoge dosis koolmonoxide gemeten. Terwijl de CV-ketel zich op zolder bevond.
Inzet adviseur gevaarlijke stoffen
De inmiddels gealarmeerde Enexis kon vanwege de gemeten CO (koolmonoxide, red) niet de woning binnentreden. De oorzaak van de gaslucht werd door de brandweer, ondanks nauwkeurige metingen, niet gevonden. “De adviseur gevaarlijke stoffen (AGS) werd daarom door de bevelvoerder ter plaatse gevraagd. Ook hij onderzocht de woning nauwkeurig, met meer specialistische apparatuur. Maar ook dat leidde niet tot een bevredigende verklaring”, aldus de brandweer.

brandweerinzet vilt

Uiteindelijk werd in overleg met de AGS besloten de kelder te ontruimen, omdat niet kon worden uitgesloten dat daar iets lag dat een vreemde lucht verspreidde en mogelijk een vals-positieve CO-melding veroorzaakte. Bepaalde poetsmiddelen of verfresten, of een combinatie daarvan, zouden dit kunnen veroorzaken. Nadat de kelder was ontruimd en nogmaals grondig geventileerd, werden er geen te hoge waardes meer gemeten in de woning. Enexis kon later in de middag veilig naar binnen en constateerde dat er van een gaslek géén sprake was. Daarop kon de woning weer worden vrijgegeven.
Vier uur inzet op Eerste Kerstdag
Het werd een lange inzet van de brandweer op eerste Kerstdag, want rond 15.30 uur keerden de wagens terug naar de kazerne. Viltse buurtbewoners hadden de brandweerlieden in de tussenliggende uren voorzien van koffie en wafeltjes.
Foto’s brandweer Valkenburg

← Vorig bericht

Fijne feestdagen en een gelukkig 2020!

Pastoor John Burger gast in 'Achter De Veurkant'

Volgend bericht →