Verkiezingsuitslag start voor nieuwe koers?

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » Verkiezingsuitslag start voor nieuwe koers?

Vreugde en verdriet op een paar vierkante meters
De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen 2018 is woensdagavond door TV Valkenburg live uitgezonden. Dat gaf de kijkers thuis de gelegenheid om van minuut tot minuut de ontwikkelingen te volgen alvorens burgemeester Jan Schrijen, na diverse uitslagen uit de 11 stembureaus, uiteindelijk tegen half elf de voorlopige eindstand kon melden. Vreugdevol constateerde de burgervader een opkomstpercentage van 61.6 %, meer dan de 56% van vier jaar eerder. Daar had Schrijen in een persoonlijke brief aan de stemgerechtigden ook nadrukkelijk op ingezet. “Ik ben van geen politieke partij, ik ben van het opkomstpercentage!”
AB blijft de grootste partij met vijf zetels (31.2 %), maar levert ten opzichte van vier jaar geleden twee zetels in. “Inderdaad, de grootse partij,” meldde lijsttrekker Niels Dauven in het afsluitende gesprek voor de TV. “Tevreden als lijsstrekker. Goed geknokt. De nieuwe partij heeft ons stemmen gekost. Hebben dus ook wat verloren, dat is een signaal. Maar ben toch blij dat nog heel veel mensen het vertrouwen in ons programma hebben. Ik feliciteer nadrukkelijk het CDA en de VSP. We gaan met iedereen in gesprek, sluiten bij voorbaat niemand uit. Als AB een wethouder moet leveren, lijkt Carlo Vankan de meest aansprekende optie.”
De VVD leverde, met 13,7% en 1166 stemmen, een van de drie zetels in. Wethouder Jan Vermeer kwam pas laat op de avond richting gemeentehuis om voor de camera’s zijn visie op de uitslag te geven. De teleurstelling droop van zijn gezicht. “Ons harde werken is niet beloond. We zullen altijd meedoen als we daarom gevraagd worden. Hoe en wat moeten we met onze achterban bespreken. Wel hoop ik dat er een college komt dat wil besturen zoals voorheen. Mochten we willen samenwerken, dan sluiten we bij voorbaat een partij uit,” sneerde hij richting VSP, de partij die hem in de campagne zo vaak het vuur aan de schenen legde. Daar waar alle lijsttrekkers elkaar na afloop feliciteerden, liet  Vermeer de hand voor Jef Kleijnen achterwege.
CDA, met een trotse lijsttrekker Math. Knubben, mag zich de morele winnaar noemen van de verkiezingen. De partij, met 1790 stemmen (21%) gaat van drie naar vier zetels. “Het werd tijd dat het CDA weer eens in het college kan gaan zitten,” was de eerste reactie van Knubben. “Fantastisch! Vorige keer nipt die derde zetel, nu vier stuks. In de oppositie hebben we vier jaar onze uiterste best gedaan. Steeds met politiek inhoudelijke goede voorstellen gekomen. Breekpunt in de onderhandeling blijft voor ons het open houden van de Polfermolen. Of ik zelf nog een wethouderszetel ambieer, moeten we binnen de partij nog overleggen.”
De ene zetel van D66 is verdwenen. Met slechts 323 stemmen (3,8%) en dus geen zetel moest lijsttrekker Eugène Ruijgers de bittere aftocht blazen. “Teleurgesteld, ja. Nu even pas op de plaats, maar we komen terug. De gehele verkiezing heeft nu wat andere stemmers opgeleverd waar wij zo’n beetje de dupe van zijn.”
Jef Kleijnen van de nieuwe VSP sprong bij iedere tussenstand per stembureau een gat in de lucht. 1312 stemmen, 15,4% en drie zetels. “We hebben, ondanks ziektes van medewerkers, een stevige campagne gevoerd. Hard gewerkt. Ben inderdaad terug van weggeweest. De kiezer heeft ook deze keer weer gelijk”. Of hij opnieuw wethouder wordt? “Eerst maar eens de zetels verdelen. Zullen dit binnen de partij zeker nog overleggen. We onderhandelen met iedereen die voldoende tegemoet komt aan onze wensen. Parkeerbeleid, Polfermolen en ouderzorg zijn voor ons kernpunten.”
De PGP met Remy Meijers bleef op 3 zetels. 1213 stemmen, 14,2%. Een traantje in zijn ogen was duidelijk waarneembaar. Emoties dus, zoals bij andere partijen ook. “Ik ben onder de indruk! Iedereen op deze lange lijst heeft naar vermogen campagne gevoerd. Ook de jongeren die we bewust op onze lijst hebben gezet, hebben heel wat los gemaakt onder hun leeftijdsgenoten. De drie zetels zullen in principe door mezelf, Corry Fulmer en Pat-Jos Huisman worden ingenomen.
De live uitzending vanuit het gemeentehuis nog eens terug kijken? Zie hieronder over via Uitzending Gemist:

← Vorig bericht

CDA, PGP en VSP winnen in Valkenburg aan de Geul

Uitslagen en programma zaalvoetbal de Wiegert

Volgend bericht →