Presentatie Jaarboek in Meerssen

Voorpagina » Toerisme » Presentatie Jaarboek in Meerssen

Op vrijdag 25 november presenteert de Stichting Historische en Heemkundige Studies in en rond het Geuldal in het Leopoldskerkje, Gansbaan 7 te Meerssen het Jaarboek 2016.
U bent van harte welkom vanaf 10.30 uur. Het officiële gedeelte begint om 11.00 uur en duurt tot ongeveer 13.00 uur. Het jaarboek bevat de onderstaande artikelen:
Geert J.B. Verbeet schetst Het strategisch belang van de beide Limburgen en van het Geuldal tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de geschiedschrijving staat de strijd aan het IJzerfront steeds in de   schijnwerpers. Het verzetswerk vanuit de beide Limburgen is grotendeels onbekend. Het doorgeven van berichten over Duitse militaire transporten is echter van cruciaal belang geweest voor de geallieerde oorlogsvoering.
Jan Schurgers beschrijft een veel luchtiger en sportiever onderwerp: Meer dan een eeuw voetbal in Valkenburg. Het moderne voetbal ontstaat in de tweede helft van de negentiende eeuw in Engeland. Snel daarna wordt ook in Valkenburg tegen een bal getrapt. In dit artikel passeren alle Valkenburgse voetbalverenigingen de revue.
Jacquo Silvertant beschrijft in zijn bijdrage het Onderzoek Dwingel Valkenburg. De Dwingel is een droge verdedigingsgracht van het kasteel van Valkenburg. In het voorjaar van 2016 worden de hellingwanden vrijgemaakt van begroeiing en wordt alle grond verwijderd die in de loop der eeuwen langs de zuidhelling omlaag is gevallen. We krijgen weer een beeld van de Dwingel vóór de verwoesting van de burcht in 1672.
Hans Vermeer doet veelomvattend en diepgaand onderzoek. Hij beschrijft de elektrificatie van het Geuldal in zijn bijdrage Verbindende stroom. Het Geuldal is er vroeg bij. Gelegen tussen de industriestad Maastricht en de opkomende  Staatsmijnen, ligt   onze   regio    zeer   strategisch.
Mariëtte Paris-Vankan (kunsthistorica) bericht over de wordingsgeschiedenis van de Meerssense  School  in  haar artikel Een oorlog, een vluchteling en een molen aan de Geul. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vlucht de Belgische  kunstenaar Jan van Puijenbroeck uit Antwerpen. Hij betrekt een atelier in de Oliemolen te Rothem – Meerssen. Dit wordt een ontmoetingspunt van een aantal gearriveerde en aankomende kunstenaars. Ze schilderen vooral in de omgeving van de Geul, op loopafstand van het atelier. Tot deze groep behoren Willem van Konijnenburg, Alphons Volders, Charles Eyck, Jos Tielens, Herman Koch, Harry Koolen en Matthieu Delnooz. Het onderzoek geeft een duidelijker  beeld  van  de invloed van Jan van Puijenbroeck op hun oeuvre, carrière en hun onderlinge relaties.
Het boek sluit met een beknopte geschiedenis van 100 Jaar Openluchttheater Valkenburg, een van de klassiekers in het op toerisme gerichte Geuldal. Rob P.W.J.M. van der Heijden brengt de hoogte- en dieptepunten in beeld en verklaart deze in relatie tot de ontwikkeling van het toerisme in deze regio en de belangrijkste maatschappelijke ontwikkelingen.
 

← Vorig bericht

Grote drukte tijdens eerste Kerststad-dag + video vuurwerk

Sint en zwarte piet naar Broekhem

Volgend bericht →