Prestigieuse UCI Bike-City label voor Valkenburg aan de Geul

Voorpagina » Toerisme » Prestigieuse UCI Bike-City label voor Valkenburg aan de Geul

Vandaag, woensdag 12 oktober 2016, maakte de Internationale Wielerorganisatie UCI bekend dat het Internationale UCI  Bike-City label wordt toegekend aan Limburg-Valkenburg. De gemeente Valkenburg aan de Geul en de Provincie Limburg krijgen daarmee een bijzondere waardering voor de brede en duurzame ontwikkelingen op het gebied van de wielersport in de regio en provincie.
TV Valkenburg heeft daar eerder al over bericht. Tevens hier.
Het UCI Bike-City label is een internationaal waarderingskeurmerk, dat dit jaar voor het eerst door de UCI wordt uitgegeven aan regio’s en gemeenten die langdurig en intensief bezig zijn met de wielersport. Drie steden/regio’s in de wereld hebben dit label volgens de UCI verdiend: Bergen (Noorwegen), Drenthe en Limburg-Valkenburg. Niet alleen de organisatie van grote internationale wielerrondes zijn een voorwaarde, er moet voortdurend aandacht zijn voor een veilige wieleromgeving, fietsroutes in de stad en de natuur en het meewerken aan innovatie en duurzaamheid binnen de wielersport.
UCI President Brian Cookson maakte het nieuws vanmorgen bekend: “Ik feliciteer Bergen, Drenthe en Limburg-Valkenburg met het fantastische werk dat ze verricht hebben, waardoor ze deze fel begeerde onderscheiding verdienen. De wielersport moet een verschil gaan maken in de wereld waarin we leven: op het gebied van gezondheid, mentaal welbevinden en de duurzaamheid van onze samenleving. En daar gaat het met dit UCI  Bike-City Label om: richt de schijnwerper op steden en regio’s die de wielersport in het hart van hun inwoners brengen”.
Limburg-Valkenburg kreeg deze Award na een uitgebreid bidbook en presentatie in Valkenburg en Limburg. Onderdelen op grond waarvan de UCI  City-Bike label werd verworven waren :
–    De vele Europese en Wereldkampioenschappen op de weg
–    Vier wereldbekers veldrijden en het WK Veldrijden in 2018;
–    Het jaarlijks hosten van grote internationale wielerevenementen zoals de Amstel Gold Race, de Ladies Tour, Eneco Tour etc.;
–    Organisatie van aankomsten van grote wielerrondes zoals de Tour de France en de Vuelta;
–    Veilige wieleromgevingen in Limburgse steden en dorpen;
–    Honderden actieve en recreatieve fietsroutes in de natuur met onder andere het nieuwe Mountainbike Plan;
–    Bijzondere aandacht voor de ontwikkeling van wielertalenten;
–    Op een bijzondere wijze stimuleren van de wielerkunst in beelden en verhalen;
–    De ontwikkeling van een Technodrome op de kop van de Cauberg in Valkenburg;
–    De ontwikkeling van de ultramoderne Wielerexperience in samenwerking met o.a. Shimano op het voormalige Leeuw Terrein in Valkenburg.
Burgemeester Martin Eurlings van Valkenburg aan de Geul is in zijn nopjes met deze internationale erkenning: “Voor onze gemeente de bevestiging dat we ook op het gebied van de wielersport de juiste weg zijn ingeslagen. Historie, traditie en passie verbinden met innovatie en tomeloze inzet . Dat leidt tot projecten als de Technodrome en de Wielerexperience op het Leeuw Terrein. Voorzieningen die Valkenburg en Limburg internationaal op de kaart zetten.”
Ook gedeputeerde sport van de Provincie Limburg, Ger Koopmans, is blij met de onderscheiding en vindt het een erkenning van datgene wat Limburg al jarenlang met bijzonder veel energie aan de ontwikkeling van de wielersport doet.
De verwerving van het UCI Bike City label kwam tot stand naar aanleiding van een gezamenlijke actie van de gemeente Valkenburg aan de Geul en de Provincie Limburg, daartoe bijgestaan door Gert Veenhuizen van Landal Kasteeldomein De Cauberg en Joep v.d. Voort, JOVO Sports Management.

← Vorig bericht

Avondrondleidingen door de Fluweelengrot

Mergelmaand niet opgenomen in de Bokkenweken

Volgend bericht →