Prognose zetelverwachting gemeenteraadsverkiezingen.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » Prognose zetelverwachting gemeenteraadsverkiezingen.

Breng uw stem uit in de poll van deze week.Woensdag tegen middernacht zal de meest waarschijnlijke samenstelling van de nieuwe gemeenteraad bekend zijn. Landelijk wordt een opkomstpercentage van ca. 50% verwacht. Dat zal in Valkenburg aan de Geul iets hoger liggen.

Dat was in 2010 ook het geval. In dat jaar boekte Algemeen Belang een monsteroverwinning. Met 6 zetels plus 1 restzetel kwam deze partij als grote overwinnaar uit de stembussen. Door deze uitslag konden zij de coalitiepartners uitzoeken.

De uitslag op 19 maart voorspellen is natuurlijk koffiedik kijken. Toch waag ik onderstaande prognose nu al te geven.
AB 6 zetels
VVD 3 zetels
PGP 2 zetels
D66 0 zetels
CDA 3 zetels
14 zetels, restzetels: 3 te verdelen over AB – VVD – CDA.

Verwacht wordt dat veel ondernemers op de VVD gaan stemmen. De VVD heeft zich nadrukkelijk de laatste maanden voor hen ingezet. Dit zou 1 zetel winst kunnen opleveren.

D66 keert volgens mijn inschatting niet terug in de gemeenteraad. De huidige zetel is ontleend aan het samengaan met de PvdA in 2010 en veroverd door de restzetel van die partij. Daarnaast speelt de onbekendheid van de kandidaten op de lijst een belangrijke rol.

De fusiepartij PGP (voortgekomen uit PvdA/GroenLinks en PPGV) verliest 1 zetel, afgemeten aan het totaal van de zetels die de afzonderlijke partijen nu in de raad hebben. De afwezigheid van Jef Kleijnen op de kieslijst vormt zeer zeker een aderlating in de verkiezingsstrijd. Hij was in 2010 goed voor 2 zetels.

Het CDA en Algemeen Belang hebben een grote achterban in alle kernen die, dat bleek ook in het verleden, traditioneel stemmen.

Het te verwachten lage opkomstpercentage kan te maken hebben met het feit dat de kiezer geen verschillen ziet tussen de diverse partijen.

Toch roepen instanties op om te gaan kiezen: het is je burgerplicht.

Mocht deze prognose werkelijkheid worden, gaan AB en CDA samen verder regeren in een nieuwe coalitie. Beiden hebben een meerderheid van 11 zetels. VVD en PGP vormen dan de oppositie.

Tot slot. Nog twee feiten van de verkiezingen uit 2010:
Aantal geldige stemmen: 8700, opkomstpercentage 61%.

Fons Winteraeken, redacteur nieuwskrant/website

Woensdagavond 19 maart vanaf 22 uur maakt Tv Valkenburg tijdens een live uitzending alle uitslagen van de verkiezingen bekend via Ziggo kanaal 42.
Maandag 17 en dinsdag 18 maart kunt u nog kijken naar een verkiezingsdebat om 10 en 21 uur. Lengte van het programma 90 minuten.

← Vorig bericht

Start bouwactiviteiten winkelcentrum eind april.

Eerste team HV Vilt/Be Quick wint na lange pauze

Volgend bericht →