Valkenburg klaar voor nieuw fietsfestijn

Voorpagina » Citaat » Valkenburg klaar voor nieuw fietsfestijn

Zaterdag en zondag zal ons Geulstadje bevolkt worden door bijna 25.000 wielerliefhebbers. Allemaal in de ban van het WK Cyclo Cross, een nieuw evenement in Valkenburg in de toch al rijke wielerhistorie. Twee jaar geleden kreeg Valkenburg in het Belgische Zolder de organisatie toegewezen.
Burgemeester Eurlings was destijds zeer tevreden met de toewijzing. “Na zes Limburgse WK’s op de weg wordt de wielerhistorie van Limburg en wielerstad Valkenburg nog rijker. Dit is heel goed voor Valkenburg, Limburg en de wielersport. Daarom zijn we ook zo blij met de steun die we hierbij krijgen van de KNWU,” vertelde Eurlings toen. “Na vijf succesvolle edities van de jaarlijkse Cauberg Cross is dit de kers op de taart. Onze contacten in deze bijzondere tak van de wielersport zijn erg goed. Door de uitstekende organisatie van de wereldbeker is de organisatie er samen met de gemeente Valkenburg aan de Geul in geslaagd om ook van dit evenement iets moois te maken.”

WK Cyclocross parcours

Om een mooi WK-parcours bij deze cyclo cross te kunnen uitzetten op de Cauberg heeft de organisatie onderzoek gedaan. “De UCI heeft onze voorstellen ter plekke bekeken en is meer dan tevreden,” laat voorzitter Veenhuizen weten. De Wereldkampioenschappen Wielrennen op de weg werden al zes keer in Limburg georganiseerd waarvan vijf keer in Valkenburg en één keer in Heerlen. Wereldkampioenschappen, met de Cauberg als scherprechter, hebben louter grote kampioenen opgeleverd: in 1938 werd Marcel Kint de eerste Wereldkampioen op de Cauberg. Hij werd in 1948 opgevolgd door Briek Schotte en in 1979 door Jan Raas. Het laatste WK in 2012 kreeg Phillippe Gilbert als laureaat.
Vanaf vandaag gaan alle registers open bij de plaatselijke organisatie die in samenwerking met de Internationale Wieler Unie (UCI) en de Provincie Limburg maandenlang naar een perfect wielerfestijn heeft toegeleefd. Oké, even was er wat overlast van wilde zwijnen in het Kuurpark. Maar dat malheur lijkt onder controle.
De renners kregen en krijgen voorafgaand aan hun ‘wedstrijd van het jaar’ nog ruimschoots de gelegenheid om het zware parcours – ruim 3300 meter – te verkennen. In totaal 307 deelnemers uit 23 landen in de vijf categorieën. Italië levert 36, België 34, Nederland en de Verenigde Staten elk 31 coureurs die op het heuvelachtige en steile parcours hun rondjes moeten afwerken.

Programma:
Vrijdag:
10-12 en 14-16 trainingen
 
 
Zaterdag: 09.00 training
11.00 junioren Mannen
11.45 training
13.00 Vrouwen – 23
14.00 training
15.00 vrouwen Elite
Zondag:
09.00 Gemeentegrot onthulling wielerplaquette gemaakt door Antoine Aarts
09.00 training
11.00 Mannen – 23
12.15 training
15.00 Elite mannen
Direct na elke koers vindt er in het grote VIP-dorp tegenover de start- en finishlocatie de huldiging van de winnaars plaats.  Alle wedstrijden worden live uitgezonden via de Belgische zender Sporza. Ook de NOS en later L1 nemen wedstrijd- en sfeerbeelden over. In 2019 wordt het wereldkampioenschap verreden in het Deense Bogense. Een jaar later is het Zwitserse Dübendorf gastheer.
Foto’s Frits Feuler, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Een winterse vastelaovend

Uitslag vooruitgeschoven wedstrijd VV Walram

Volgend bericht →