Publieksexcursie in de groeve Blom

|
,

Voorpagina » Nieuws » Publieksexcursie in de groeve Blom

In het Zuid-Limburgse landschap liggen op diverse plekken voormalige groeven. Eén daarvan is groeve Blom, die vorig jaar door de voormalig eigenaar Blom werd overgedragen aan Stichting het Limburgs Landschap.

Groeve Blom, net ten zuiden van het dorp Berg & Terblijt, sluit naadloos aan bij de Natura 2000 gebieden van de Bemelerberg en Bergse Heide. Het bestaat vooral uit kalksteenrotsen en grazige bloemrijke delen met naast vele kleine poeltjes ook een grote waterplas.

Stichting het Limburgs Landschap heeft in de buurt van groeve Blom nog een aantal groeven in beheer: groeve ’t Rooth, de Julianagroeve, de Meertensgroeve en de Curfsgroeve. Doordat de groeven als een soort badkuip in het landschap liggen, heerst er een apart klimaat. Overdag kan het extreem warm worden, maar in de nachten juist extra koud. Dat maakt de groeven uniek en zorgt voor de aanwezigheid van bijzondere planten en dieren, zoals de geelbuikvuurpad.

Om te voorkomen dat de groeve dichtgroeit met bos, en daarmee de bijzondere vlinders en amfibieën verdwijnen, lopen er geiten, schapen en zelfs varkens. Samen met een actieve en enthousiaste groep vrijwilligers zorgen zij voor het beheer van groeve Blom zodat dit bijzondere natuurgebied intact blijft.

Wandel mee met deze interessante rondwandeling op zaterdagmiddag 3 oktober om 13.30 uur. Honden kunnen niet mee met deze wandeling. In verband met de coronamaatregelen is er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, aanmelden voor deze excursie is verplicht via www.limburgs-landschap.nl/kalender.

Foto: Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers

← Vorig bericht

Jan Prevoo nieuw raadslid voor het CDA

Coronacrisis: Amstel Goldrace gaat niet door

Volgend bericht →