R.I.V.M. activeert het Nationaal Hitteplan

Voorpagina » Toerisme » R.I.V.M. activeert het Nationaal Hitteplan

Het is al meer dan een maand warm in Nederland, maar deze week wordt het zeer warm. Daarom heeft Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (R.I.V.M.) het Nationaal Hitteplan ingevoerd. De organisatie roept Nederlanders op goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen.
Maatregelen
Het R.I.V.M. laat het hitteplan ingaan als de temperatuur 4 dagen achter elkaar boven de 27 graden uitkomt, zoals in de week van 23 juli 2018 het geval zal zijn. Volgens het instituut is het belangrijk dat onder meer ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht lichamelijke inspanningen zoveel mogelijk beperken. Met name in de middag moeten zij zich rustig houden, omdat het dan het warmst is. Daarnaast is het advies om genoeg te drinken, dunne kleding te dragen en goed te smeren met zonnebrand, het liefst met een hoge beschermingsfactor. De zonkracht is sterk en kan de huid binnen 15 minuten verbranden. Het K.N.M.I., die inmiddels code oranje voor warmte heeft afgekondigd, adviseert tevens om voorbereid op reis te gaan. Denk hierbij aan het meenemen van water, eten en een flacon zonnecrème. Wie gaat fietsen of wandelen, doet er goed aan een hoofddeksel mee te nemen.
Veel drinken
Voor ouderen is het extra belangrijk om voldoende te drinken, omdat zij minder snel dorst hebben dan mensen uit andere leeftijdscategorieën. Pas drinken als dit wordt ervaren is een slecht idee, want dan ligt uitdroging op de loer. Om dit te voorkomen is het verstandig om per dag sowieso 2 liter water te drinken.

Nog een paar handige verkoelingstips:

  • leg een warmwaterkruik gevuld met water in de vriezer
  • voor huisdieren zijn er speciale koelpads. Leg deze bij uw voeten. Het is sowieso aan te raden om uw voeten niet onder de dekens/lakens te leggen. Warmte verliezen we via onze voeten en hoofd.
  • laat de gordijnen ’s nachts (gedeeltelijk) open zodat er voldoende frisse lucht de kamer in kan komen
  • zet een ventilator in de kamer zodat de lucht zich meer verdeelt. Zet er voor frisse lucht een bevroren fles water voor. De koele lucht verspreidt zich zo door de kamer
  • hang een vochtig laken voor het open raam. Staat er wind, dan waait er wat koelere lucht naar binnen
  • leg naast het bed een washandje met blokjes ijs neer zodat u die af en toe op uw lichaam kunt leggen
  • zet een bak met (ijs)water naast het bed of af en toe de voeten in te stoppen

Foto: Jeroen Jumelet, ANP

← Vorig bericht

Televisieserie over zedenzaak in de maak

Zomermarkt in pitoreske Walem

Volgend bericht →