Donderdag zijn een viertal ramen langs de Reinaldstraat gestut. Dat is gebeurd bij het filiaal van Albert Heijn in winkelcentrum Aan de Kei. “Een voorzorgsmaatregel”, zegt Jos Bauer, projectmanager voor het nieuwe woon- en winkelcentrum Aan de Kei. Bauer heeft telefonisch overleg vrijdagochtend gehad met Hurks, eigenaar van het complex.

Op een van de foto’s is te zien dat een houten stut een losliggende steen ondersteunt. Het ziet niet fraai uit. Wat is er aan de hand? Een van de lateien is een beetje doorgezakt. Dat heeft een bewoner gezien en gemeld. Twee eigenaren van appartementen hebben TV Valkenburg verteld dat het inderdaad gaat om een kleine verzakking van de dragende stalen plaat boven de ramen. De zogenaamde latei.

Een latei is een draagconstructie die dient om belastingen boven wanddoorbrekingen over te brengen op de gedeelten van de wand naast deze wanddoorbrekingen. Wanddoorbrekingen zijn bijvoorbeeld een raam of deur. Een latei kan zichtbaar worden gemaakt in het metselwerk door een band met verticale stenen (rollaag) te metselen boven het kozijn. Een onzichtbare latei wordt gemaakt door de gevelstenen gewoon in hun verband verder te metselen.
Bron: wikipedia
—-
“Onder alle ramen zijn stutten geplaatst. Uit voorzorg. De gebruikte lateien zijn allemaal afkomstig van dezelfde leverancier, die nu bekijkt wat er exact aan de hand is”, aldus Bauer op vragen van TV Valkenburg. “Op basis van de uitkomsten van de berekeningen wordt bekeken wat gedaan wordt. Er is geen direct gevaar”.

Afgelopen week is deze verzakking van de latei gemeld tijdens de vergadering van eigenaren van het complex. Daar bleken meer klachten te zijn, weliswaar van andere aard. Een bewoner zei ons: “Sommige zaken zijn veel te snel afgewerkt waarbij dit soort problemen te verwachten zijn”.. Volgens bewoners zijn er in diverse appartementen problemen met gas- en waterleidingen.

Volgens een medewerker van het Albert Heijn-filiaal die spreekt namens filiaalbaas Roger Kleijnen gaat het om voorbereidende werkzaamheden om vensterbanken aan te brengen.

Foto’s Fons Winteraeken, TV Valkenburg © 2016