Twiè-talig opvoede ies beter veur ’t kind/kinger.De Raod veur ’t Limburgs, ein provinciale insjtilling die ’t gebroek van ’t dialek ónder de aandach van de Limburgersj bringk, ies gesjtart mit ein reklaam-campagne die ouch in Valkeberg te zeen ies.
Veldekebesjtuursjlid Jo Philippi maakde dees foto in ’t böshökske bie eine groate superwinkel in ’t centrum van Valkeberg.
Miè info vingk g’r op internet: www.limburgsedialecten.nl
Hie laes g’r ’t ganse persberiech: ‘Geer kalt toch ouch Limburgs mit de kienjer!’ Van Eijsden tot Mook worden ouders, door middel van deze slogan op grote campagneposters langs de weg en in advertenties in de krant, aangesproken op de voordelen van een tweetalige opvoeding van hun kinderen. Het vooroordeel dat tweetaligheid slecht zou zijn voor de taalvaardigheid wordt door het PRIMA-onderzoek uit de wereld geholpen. De belangrijkste conclusie van de onderzoekers: kinderen die ook Limburgs spreken, hebben betere schoolprestaties in het vak Nederlands dan kinderen die alleen in het Nederlands worden opgevoed. Reden voor de Raod veur ‘t Limburgs om een provinciebrede campagne te starten waarmee hij het gebruik van het Limburgs dialect en de tweetaligheid van kinderen wil stimuleren.
Ze duiken in de maand juni op verschillende plaatsen in de provincie op: de felgekleurde posters en advertenties van de Raod veur ‘t Limburgs waarmee ouders worden aangespoord om dialect te spreken met hun kinderen. De Raod heeft wetenschappelijk onderzoek laten doen naar de taalvaardigheid van tweetalige kinderen in Limburg. Op basis van het zogeheten PRIMA-onderzoek werden kinderen van de groepen vier, zes en acht van de basisschool getest op hun beheersing van het vak Nederlands. Uit het onderzoek kwam naar voren dat kinderen die van huis uit met één van de Limburgse dialecten zijn opgegroeid, beter waren in het vak Nederlands dan kinderen die alleen Nederlands spreken. Het veelgehoorde vooroordeel dat tweetaligheid slecht zou zijn voor de taalvaardigheid van kinderen wordt daarmee voorgoed uit de wereld geholpen. Ouders doen er dus goed aan om hun kind in het dialect op te voeden.
De Raod veur ‘t Limburgs hoopt met de campagneposters (die in vier Limburgse dialecten worden verspreid) te bereiken dat ouders nog meer zullen kiezen voor het Limburgs als taal van de opvoeding. Een streven dat mooi past in het beleid van de Raod, die zich al 10 jaar inzet voor het behoud van de Limburgse streektaal en de provincie Limburg adviseert in het te voeren taalbeleid.