Rudolf Philips stond aan wieg ‘Dieksjonaer’

Voorpagina » TV Gids » Rudolf Philips stond aan wieg ‘Dieksjonaer’

Valkenburger en historicus dr. Rudolf Philips is vorige week vrijdag 4 mei gestorven. De 93-jarige Philips is bijgezet in het familiegraf op de Cauberg. Hij was de zoon van oud De Leeuw brouwerij directeur Philips uit de Wehryweg.
Rudolf Philips was tijdens zijn arbeidzaam leven directeur van het Sociaal Historisch Centrum tot aan zijn pensioen in 1979. Daarna publiceerde en schreef hij vele publicaties die gewijd waren aan de sociaal-economische geschiedenis van Limburg. Hij heeft meer dan 125 publicaties op zijn naam staan.
Voor zijn geboorteplaats Valkenburg zette dr. Rudolf Philips zich in bij de totstandkoming van d’n Dieksjonaer. Hij was een van de leden van de zogenaamde “Wieze raod” van de sjtiechting Valkenbergsen Dieksjonaer die de samenstellers van het woordenboek adviseerde over regels rond spelling, schrijfwijze en historische achtergrond van het dialect. In het voorwoord van het lijvige boek schreef hij over het dialect: “Het neemt soms ongemerkt op wat het aan bouwstoffen nodig heeft en het laat los wat overtollig is”. Philips geeft hier duidelijk aan dat ook een dialect heden ten dage een levendige taal is gebruikt door ouders en kinderen.

← Vorig bericht

Moederdagconcert in Schin op Geul

HANOS blijft in Valkenburg

Volgend bericht →