Ruim 1200 zienswijzen uit dorpskernen Schimmert en Hulsberg

Voorpagina » Toerisme » Ruim 1200 zienswijzen uit dorpskernen Schimmert en Hulsberg

In juli vorig jaar stond de actiegroep uit Schimmert ook al met 1352 handtekeningen over de op handen zijnde fusie op het gemeentehuis van Nuth. Gemeenteraad en College hebben hier schouderophalend naar gekeken en geluisterd. “Een bom onder de fusie,” kopten de lokale media. “Maar bij de gemeente ontplofte niks!” Zelfs tot op heden is er geen ontvangstbevestiging van de actie van destijds binnengekomen, wordt gemeld. “Wij laten ons deze keer niet nog een keer afschepen met niets…..” was de aankondiging aan de wethouders.
Een zienswijze is een bezwaar tegen een nog niet genomen besluit. Schimmert en Hulsberg hinken op twee gedachten: enerzijds zouden ze vanaf 1 januari 2018 aansluiting willen zoeken bij de Gemeente Valkenburg aan de Geul, zo is de algemene opinie. Anderzijds wringt het ook dat het Nuthse gemeentebestuur totaal geen moeite heeft gedaan om in het voortraject van de op handen zijnde fusie en samenwerkingsverbanden goed te luisteren naar de burgers. “Misschien waren we dan tot een andere fusie gekomen. Mensen op straat,in de winkel, in de clubs sporen ons aan om deze keer echt door te zetten en vooral niet op te geven. Ze willen de trein laten stoppen nu het nog niet te laat is en waar mogelijk het hele traject opnieuw doorlopen. Jammer dan voor de Provincie, die moet dan het eigen traject maar qua planning aanpassen!” klonk het strijdvaardig.
Wat zit er zoal in de aangeboden doos met zienswijzen? Een verzameling in allerlei vormen, van handgeschreven exemplaren tot tekeningen. Maar ook geschriften van bezorgde burgers die als ondernemer banden hebben met de gemeente en dreigen hun opdrachten kwijt te raken. Boze en verontwaardigde mensen genoeg, hele gezinnen die getekend hebben. Allemaal mensen die zich de moeite getroost hebben een persoonlijke zienswijze in te leveren. Ze hebben geen vertrouwen meer in de lokale politiek. “Digitaal werd dit alles door de gemeente tegen gehouden. Dus nu alles op papier. Meer nog dan vorige zomer!”
De actievoerders gaven de gemeenteraad en het College de meer dan duidelijke opdracht om voor het nodige draagvlak te zorgen. “Vraag de burgers alsnog naar hun mening, informeer ze én informeer ze volledig,” staat in de aanbeveling. “Kijk ook naar andere mogelijkheden, opties en samenhang. We willen absoluut geen grensgemeente zijn! Toon moed en durf, zet ons, als burgers, niet buitenspel!”
Wethouder Slangen gaf aan dat het ingezette tijdpad wel eens een probleem zou kunnen worden. “We proberen alle zienswijzen zo snel als mogelijk persoonlijk te beantwoorden, eventueel qua samenvatting ook via de website van de gemeente. Indien relevant verwerken we het herindelingsadvies in het bestaande document. In april worden we op de Provincie verwacht, in juni gaat het besluit naar Den Haag. In september 2018 wordt dan alles definitief,” verduidelijkte Slangen nog maar eens.
Het twaalftal had daar geen boodschap aan. “We willen antwoord op onze vragen en zienswijzen. We zijn geen achterlijken of gajes,” meende hun woordvoerder. “De raad moet zich realiseren dat ze er zit voor de inwoners. Wel, nu dus een mooie gelegenheid om voor die inwoners in actie te komen!”
Foto’s Frits Feuler, TV Valkenburg © 2017

← Vorig bericht

Keerpunt , ook voor jou?

De 'Boucckh' voor Camille Oostwegel sr.

Volgend bericht →