Scholieren Meerssen en Gulpen debatteren op niveau

Voorpagina » Toerisme » Scholieren Meerssen en Gulpen debatteren op niveau
Dinsdagmiddag 7 februari vond in de raadszaal van het gemeentehuis een heus debat plaats. VWO-scholieren van het Stella Maris College uit Meerssen ‘oefenden’ tegen Sophianum uit Gulpen. Net als bij de oude Grieken nemen de leerlingen uit de hoogste niveaus steeds meer deel aan debatclubjes, waarbij docenten een duidelijk begeleidende rol hebben.
Wethouder Remy Meijers heette de bijna 30 scholieren welkom en wees op het belang van goed kunnen debatteren. Raadsgriffier mr. Bart Hoevenagel van de gemeente Vaals fungeerde als debatleider. Daarna kregen de studenten een viertal discussiepunten voorgelegd die op school al grotendeels voorbereid waren.
Doel van dit Lagerhuisdebat was om alvast een voorproefje te nemen op de provinciale ‘battle’ die op 23 februari a.s. plaats vindt in het provinciehuis in Maastricht. Een tiental middelbare scholen uit geheel Limburg strijdt dan voor een plek in de landelijke eindronde, voorjaar 2017 en uitgezonden op televisie.  200 scholen hebben dan al in de voorrondes hun kunnen getoond, de betere debatters staan dan nog een keer live voor de camera’s. De winnaar van die landelijke finale reist uiteindelijk naar New York voor een bezoek aan de Verenigde Naties.
Meerssen heeft op school al langer deze debatclubjes, Gulpen is pas een half jaar aan de slag. In het debat, met een een viertal onderwerpen, moet goed gesproken en naar elkaar geluisterd worden. “De ene school heeft de rol van voorstander, de ander werpt zich op als tegenstander van een alledaags discussiepunt,” lichtte docent Alexander de Bruin, docent en initiator van dit project toe.
Meerssen komt, gevoelsmatig, bij de vier onderdelen als ‘winnaar’ uit de bus en wordt na afloop ook netjes gefeliciteerd door de tegenstanders. “Maar daar gaat het niet om. De studenten, van leerjaar 1 tot en met 6 VWO, leren discussiëren, debatteren, spreken en luisteren naar stellingen en argumenten.” Kortom: naast hun normale vakkenstudie een niet te verwaarlozen onderdeel in hun verdere ontwikkeling. Het oefendebat gaf een aardig voorproefje van het gebeuren in de Limburgse hoofdstad.
Ze doen het met plezier, reageren heel netjes en beschaafd. Elkaar laten uitpraten, niet door elkaar heen schreeuwen. De rollen zijn binnen de groep goed verdeeld. Ook de plotselinge switch in beargumenteren van voor- naar tegenstander wordt verrassend goed overgenomen. Een vleugje humor, niet verkeerd. Een student die uit zijn blote hoofd zomaar gegevens van het CBS oprakelt! Breed georiënteerd. Die Boris aan Meerssense kant weet waar hij het in de huidige complexe maatschappij over heeft. Goed voorbereid, praat geen onzin!
Studenten praten openlijk over situaties met hun gescheiden ouders, over ouders met een Deense en Italiaanse nationaliteit, over wel of geen adoptiekinderen opnemen. Mimiek is niet onbelangrijk. Als toehoorder kun je niet meteen ontdekken of dit waarheid of gespeeld is, zo degelijk komen de standpunten over. “Of moeten we het zo regelen in de wet dat we er eerst voor kiezen om onze eigen weeskinderen in ‘normale’ gezinnen onder te brengen, met uitzicht op een betere toekomst?” verduidelijkt de Gulpense scholiere.
Neem het thema ‘statushouders in Limburg’: wel of geen, met alle voors en tegens. “Is Limburg, met zijn aparte cultuur, wel gebaat met zoveel extra statushouders? Beter is het om ze te spreiden over heel Nederland dan teveel mensen in onze mooie provincie!”
Meteen vliegen de tegenargumenten vanaf de andere kant gefundeerd door de raadszaal. Iedereen luistert aandachtig. Klaar om te reageren als de gespreksleider daartoe de gelegenheid geeft. Een slecht functionerend anticonceptieproject, oorzaak van teveel baby’s in China die dan op de adoptielijst komen. “Mensen in het westen willen een leuke baby adopteren. Een mensje dat nog niet is gewend aan bepaalde culturen en welvaart. Ouders willen zo vroeg mogelijk hun baby’s voor veel geld afstaan. We kunnen beter in China goede voorlichting geven!” merkt een Gulpen-scholier fanatiek op. “Is het ook meteen gedaan met de babyhandel!”
Tim Kurris, 3 VWO-student, heeft in zijn argumentatie geen goed gevoel bij de komst van nog meer Chinezen, zoals de gemeente Valkenburg aan de Geul onlangs nog liet weten in het kader van een stedenband met de Chinese stad Chengdu. “Netherlands first!” verdedigt hij zijn stelling.”
Magalie Meijers uit Valkenburg is al een beetje routinier in de debatten. Voert prima het woord, is goed voorbereid. “Op Stella Maris wordt veel reclame gemaakt voor deze debatclubjes. Ik was meteen verkocht, heb dit altijd leuk gevonden. Vorig jaar was ik met een vriendin op een internationaal scholierendebat in Straatsburg. Ongelooflijk hoog niveau.”
Vader en moeder kijken vanaf de zijkant trots toe.
Vanaf zondag a.s. ziet u een videoverslag in het programma TV Valkenburg Vandaag.
Foto’s Frits Feuler, TV Valkenburg © 2017
← Vorig bericht

Beppie zingt in verpleeghuis Valkenheim

Steunt Valkenburg duo Andy & Roy?

Volgend bericht →