Schrijfster Renate Dorrestein in bieb Valkenburg.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » Schrijfster Renate Dorrestein in bieb Valkenburg.

Kaarten vanaf nu te koop.Op vrijdag 15 januari om 20.30 uur zal de schrijfster Renate Dorrestein te gast zijn in de bibliotheek van Valkenburg. Zij zal vertellen over haar werk dat aanvankelijk voornamelijk op het journalistieke vlak lag, maar later ook veel romans heeft opgeleverd.|

Zij werd in 1954 geboren. Na de middelbare school besloot ze verslaggeefster te worden. Zij reisde voor het weekblad Panorama de hele wereld rond en werkte daarna o.a. voor Opzij, Viva en De Tijd.

In de late jaren zeventig en tachtig schreef zij regelmatig over de tweede Feministische Golf die toen in Nederland veel aandacht kreeg.
Haar voorkeur lag uiteindelijk toch bij het schrijven van romans.
De thema’s die Renate Dorrestein in haar boeken behandelt zijn kenmerkend voor het genre ‘female gothic novel’. Familiegeheimen, gewelddadigheden, verdrongen herinneringen en schijnveiligheid komen steeds weer terug in haar boeken.
Zij laat zien dat het kwaad zich meestal dicht bij huis bevindt, ook in ogenschijnlijk doodgewone en vertrouwde omstandigheden. Aangrijpende onderwerpen worden lichtvoetig en ook met humor behandeld en ook het spanningselement ontbreekt niet.
Ontmoet Renate Dorrestein in de bibliotheek van Valkenburg op vrijdag 15 januari 2010 om 20.30 uur. Kaarten vooraf af te halen à 10 euro tijdens openingsuren van de bibliotheek. Voor informatie kunt u zich wenden tot www.heuvellandbibliotheken.nl , telefoon 043-6012063.
Een kort overzicht van haar veelzijdig oeuvre:

In 1983 verscheen haar debuut: Buitenstaanders, gevolgd door Vreemde Streken (1984), Noorderzon (1986) en Een nacht om te vliegeren (1987).
Haar boek Het perpetuum mobile van de liefde (1988) is autobiografisch en verhaalt over twee zussen, die beiden schrijfsters willen worden, totdat de jongste zelfmoord pleegt en de oudste zich nog jaren later achtervolgd weet door deze gebeurtenis.
Vanaf de jaren negentig schrijft Renate Dorrestien over het “gewone”leven en de verhoudingen tussen mensen die maar al te vaak bizar blijken te zijn . Het hemels gerecht uit 1990 gaat bijvoorbeeld over twee zussen die een restaurant runnen en samen één man hebben.
De roman Ontaarde moeders (1992) beschrijft vier generaties moeders en dochters.
In Heden ik (1993) doet zij verslag van haar zoektocht naar genezing van de ziekte ME.

In 1995 werd haar boek De sterke man genomineerd voor de Libris-prijs.
Verborgen gebreken verscheen in 1996 en ontving de Jonge Gouden Uil. Deze roman is ook verfilmd.
In 1997 schreef Dorrestein het boekenweekgeschenk Mijn God.
In 1998 volgde de roman Een hart van steen dat veel bekendheid kreeg in de USA.
De roman Zonder genade(2001) handelt over de impact die het overlijden van een kind op de relatie kan hebben en de roman Het duister dat ons scheidt (2003) over het verlangen naar liefde en vergeving. De laatste werd genomineerd voor de NS Publieksprijs.

In 2005 verscheen Zolang er leven is, een roman over verandering in het leven van vrienden. De roman Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor( 2006) gaat over loslaten zowel van kinderen als van ouders.
In Echt sexy (2007), gebaseerd op krantenberichten over o.a. een groepsverkrachting, schrijft zij over het leven waarin volwassenen het laten afweten en kinderen geen kind meer kunnen zijn.
In 2008 schreef Renate Dorrestein het Boekenweekessay Laat me niet alleen, over de jacht op de eeuwige jeugd.
In 2009 verscheen de roman Is er hoop. Deze roman laat een nieuw licht schijnen op vragen die lezers zich stelden na Zolang er leven is.
Begin 2010 zal de nieuwe roman van Renate Dorrestein verschijnen De leesclub.
Het geheim van de schrijver uit 2000 is een handboek voor beginnende schrijvers, gebaseerd op haar ervaringen als auteur.

← Vorig bericht

Auw Wieverbal naar Walramplein.

Wie wordt de nieuwe stadsprins?

Volgend bericht →