'Service Medal' voor Boslust verpleger Henk Menzel

Voorpagina » Toerisme » 'Service Medal' voor Boslust verpleger Henk Menzel

Maandagochtend heeft Rotterdammer Henk Menzel (94 jaar) in het voormalige postkantoor
‘The Army’s Civilian Humanitarian Service Medal’ uitgereikt gekregen. De uitreiking werd verricht door Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland. Het Museum Valkenburg, de werkgroep We do Remember, tezamen met de organisatoren van de tentoonstelling droegen Menzel voor deze medaille voor.

Orde Henk Menzel

Henk Menzel is geboren en woonachtig in Rotterdam en bereikte afgelopen weekeinde de 94 jarige leeftijd. Na zeven en een half decennium ontvangt hij een eremedaille van de Amerikaanse regering. Deze eremedaille, the Army’s Civilian Humanitarian Service Medal genaamd, krijgt hij wegens bijzondere verdiensten ten tijde van onze bevrijding en in het verdere verloop van de oorlog.
91ste Evacuation Hospital in Valkenburg
Direct na de hevige strijd om Valkenburg meldde Hendrik Menzel zich bij de Amerikaanse troepen om te werken in het 91ste Evacuation Hospital, dat was gehuisvest in een voormalig Nazi opleidingsinstituut (Boslust, red) te Valkenburg.
In dat Evacuation Hospital knapte Hendrik met een aantal kameraden het vuile werk op. Zij transporteerden ernstige gewonden naar de operatiekamers en de overledenen naar het mortuarium. Zij ruimden de afval op en poetsten de ruimtes.  In Valkenburg werden in die dagen meer dan 12.000 gewonden verzorgd. Toen na enkele maanden het hospitaal het front naar Duitsland volgde vroeg de leiding aan Hendrik en zijn maten om mee te gaan. Ze bleven bij het hospitaal en hielpen de artsen en verpleegsters, onder vaak erbarmelijke condities, menig leven te redden.
Hendrik Menzel is een van de laatste ooggetuigen. Hij speelde een niet te onderschatten rol in onze bevrijdingsgeschiedenis. Hij heeft alles bijgehouden in een dagboek dat hij na de oorlog overhandigde aan het Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie (NIOD depotnr. 1891), opdat wij nooit zullen vergeten.
Vanaf zondag ziet u een videoverslag van deze uitreiking in het voormalige postkantoor.
Foto Pierre Römgens, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Cauberg afgesloten voor kappen bomen

Communicatie bij schuurbrand Nieuweweg moet beter

Volgend bericht →