Sfeervolle uitreiking Sportprijzen 2017

Voorpagina » Toerisme » Sfeervolle uitreiking Sportprijzen 2017

Zondag 12 november vond de jaarlijkse uitreiking van de Sportprijzen 2017 plaats in het grote paviljoen van Château Sint Gerlach in Houthem. Kort na de zomerperiode werden de genomineerden bekend waarna middels korte filmpjes die genomineerden – in vijf categorieën – voorgesteld werden via TV Valkenburg. Stemmen kon via Facebook. Daarnaast wogen de stemmen van een onafhankelijke jury natuurlijk ook mee in het eindresultaat.
Alle genomineerden, vergezeld van ouders, vrienden en bekenden plus een groot aantal genodigden namen een half uur voor de live-uitzending via TV Valkenburg plaats in de zaal. Directeur/hoofdredakteur Henk Jakobsen nam het verloop van de uitzending met de aanwezigen door, want uiteindelijk moest alles perfect op de vijf nieuwe camera’s komen! In een aangrenzend deel van de zaal voerden de regisseurs, met alle medewerkers, fotografen, cameramensen, presentatoren en floormanager, al vanaf het middaguur een groot aantal voorbereidingen uit, was er koortsachtig overleg en werden testopnames gemaakt. Doen alle apparaten het? Oeps, het supergrote televisiescherm geeft beeld noch geluid. Kleinigheidje, kabel niet goed gemonteerd. “Dit mag in de uitzending dus zeker niet gebeuren,” aldus een van de cameramensen.
Langzaamaan voelde je de spanning oplopen. Beetje nerveus leek iedereen te worden, zo rond de klok van zevenen toen de eerste gasten binnenstroomden. Ontvangst met koffie, vlaai en fris. Draaiboeken werden hier en daar nog aangepast op details. Spiekbriefjes bij de presentatoren werden nog van wat laatste aantekeningen voorzien. Lege stoelen worden nog snel bezet. “Op de televisie ziet dat niet uit,” merkt Jakobsen terecht op. Klein detail maar wel o, zo belangrijk. Vrijwillig schuiven vijf, zes aanwezigen naar een andere stoel.
Dan begint het aftellen. Met een daverend applaus worden de eerste seconden van de live uitzending ingeluid. Nu is het de beurt aan de beide presentatoren Marianne Wassink en Henk Sporken. In een beurtrol kondigen zij de categorie aan waarin gestemd is geworden. Stellen de persoon voor die de prijsuitreiking doet. In totaal zijn er bijna 2200 stemmen  in de vijf categorieën uitgebracht. Een vrij hoog aantal, meldt Jakobsen. De samenvatting van alle promo-filmpjes geeft, om het geheugen op te frissen, nog kort een totaalplaatje van alle genomineerden.
Op het grote scherm komen eerst de drie genomineerde vrijwilligers aan bod. Het is Theo Geijsen van hockeyclub Sjinborn die uit handen van burgemeester Jan Schrijen de prijs – iedere winnaar in de categorie ontvangt het beeldje ‘Trots’ – in ontvangst mag nemen plus een bos bloemen en een bijbehorend extraatje. “Eigenlijk is deze prijs voor alle vrijwilligers binnen de clubs!”, sprak de burgervader. Geijsen beaamde die opmerking volmondig. Wiel Defaux (SV Sibbe) en Leon Pluijmakers (JC Kano) bezetten de ereplaatsen.
Als ‘Talent van het jaar’ kwam karter Christian Douven uit Vilt uit de bus vóór zwemster Janouk Smeets. “Ik had het Janouk ook gegund,” sprak de winnaar allereerst nadat hij uit handen van Nederlands handbalrecordinternational, Lambert Schuurs, ook zijn prijzenpakket in ontvangst mocht nemen. “Blijf vooral goed je best doen, knokken, veel trainen,” waren de wijze woorden die een gelouterde sportman als Schuurs niet alleen aan Douven maar ook aan de overige sportievelingen mee wilde geven.
Sportteam bij de junioren werd VV Walram JO 11-1. Die ploeg grossierde in vele titels en eindigde vóór SV Geuldal JO 11-1 en VV Berg JO 13-1. Uit handen van ex-handbaltopcoach Gabrie Rietbroek mocht Walram-aanvoerder Niek Ruiter de presentjes in ontvangst nemen. “Wij bedanken iedereen die op ons heeft gestemd,” memoreerde de toekomstige speler van de Fortuna Sittard-jeugd. Rietbroek benadrukte in zijn speech nog maar eens dat ‘je als jongere moet blijven sporten en dat met veel plezier zo lang mogelijk moet blijven doen.’
Sportploeg bij de senioren werd, verrassend, het handbalteam van M.I.C. De fusieploeg uit Valkenburg-Meerssen promoveerde naar de tweede divisie. “Ik ben de enige die bij de prijsuitreiking een vrouw mag kussen!” luidde L-1 verslaggever John Bannier zijn speech in toen hij aanvoerster Brenda Bendermacher de bijbehorende prijzen uitreikte. VV Walram, met promotie naar de derde klasse en het tweede voetbalteam van VV Berg bezetten de ereplaatsen.
Bij de individuele sporter ging de hoofdprijs naar jetskie-ster Carmen Slijpen uit Berg, voor Phily Geraards die afgelopen zomer voor de negende keer deelnam aan de World Transplant Games in Malaga. Slijpen traint vier, vijf keer per week in het Belgische Herstal. “Over twee jaar wil ik op het Wereldkampioenschap in Las Vegas goed voor de dag komen!” meldde ze aan wethouder Remy Meijers die haar de bijbehorende prijzen met een aantal kussen overhandigde. Was John Bannier iets te voorbarig geweest met zijn kusopdracht…..
De winnaars voor 2017 zijn:
In de categorie ‘vrijwilligers’: Theo Geijsen (VHV Sjinborn);
In de categorie ‘talent’: Christian Douven (karten) uit Vilt;
In de categorie ‘sportteam junioren’: VV Walram JO-11-1;
In de categorie ‘sportteam senioren’: vrouwenhandbalteam M.I.C.;
In de categorie ‘individuele sporter’: Carmen Slijpen (jetski) uit Berg.
Foto’s Stefan Rompen, TV Valkenburg


Hier kunt u de uitzending nogmaals zien:

← Vorig bericht

Jetskie-ster sporter van het jaar in Valkenburg

Sinterklaas komt naar Valkenburg aan de Geul

Volgend bericht →