Sibbenaar Jos Frijns loopt voor water in Afrika

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Sibbe / IJzeren » Sibbenaar Jos Frijns loopt voor water in Afrika

Jos Frijns uit Sibbe probeert geld bij elkaar te lopen voor een waterput in Burkina Faso. Over enkele weken beginnen ruim drieduizend wandelaars aan de Heuvelland-vierdaagse. Onder hen een bijzondere deelnemer met een speciale missie: Jos Frijns uit Sibbe probeert geld bij elkaar te lopen voor een waterput in Burkina Faso.
Gelopen heeft hij al veel in zijn leven. Maar in vier dagen tijd ruim 160 kilometer afleggen door het mooie, heuvelachtige Zuid-Limburg, heeft de 46-jarige geboren en getogen Sibbenaar nog niet eerder gedaan. Of het gaat lukken? Jazeker, zegt Jos, het moet lukken: ,,Ik loop immers voor een goed doel.”
Frijns wil met zijn inspanningen voldoende geld bij elkaar lopen voor een waterput in het dorpje Latou, in Burkina Faso. De Heilig Hartschool in Sibbe, waar dochter Ankie van Jos en zijn vrouw Marion in de vierde klas zit, heeft een speciale band met dat dorp. Drie jaar geleden trad een zang- en dansgroep van het weeshuis uit Latou op in Sibbe en sindsdien hebben de schoolkinderen al twee keer geld ingezameld voor de weeskinderen en het dorp. ,,Ik was geschokt toen Ankie thuiskwam en vertelde dat die Afrikaanse kinderen niet eens schoenen hadden. Ze liepen op blote voeten en het was die dag in juni best koud. De welvaart in deze wereld is zo oneerlijk verdeeld”, zegt Frijns.
Sinds het optreden van de weeskinderen in Sibbe is Jos Frijns donateur geworden van de stichting Yelkabe, die het weeshuis in Latou heeft gebouwd en via tal van projecten het leven van de boerenbevolking in Latou wat probeert te verbeteren. Maar Jos Frijns wilde het niet bij een maandelijkse donatie laten. Door zich te laten sponsoren tijdens de Heuvellandvierdaagse wil hij genoeg geld bij elkaar lopen voor de aanleg van een waterput bij het dorpsschooltje van Latou. Dat is immers de wens van de bevolking van het dorpje, die bij de waterput ook nog een groentetuin wil aanleggen zodat de schoolkinderen in de toekomst in de middagpauze niet alleen drinken maar ook wat te eten kunnen krijgen.
Het wordt niet zomaar een open put, maar een – zoals de Fransen dat zo mooi noemen – forage waarmee via een dertig- tot veertig meter diepe pijp kraakhelder drinkwater naar boven kan worden gepompt. Geen goedkope oplossing, want zo’n forage kost in West-Afrika al gauw tienduizend euro. Frijns, in het dagelijks leven kok in de verzorgingstehuizen Oosterbeemd in Valkenburg en Beukeloord in Meerssen, heeft goede hoop dat bedrag bij elkaar te krijgen. De eerste duizend euro heeft hij al binnen via bedrijven en andere sponsoren. En de stichting Wilde Ganzen uit Hilversum heeft toegezegd het ingezamelde bedrag met zo’n zestig procent te zullen verhogen.
Andere mensen de helpende hand toesteken, heeft de Sibbenaar niet van een vreemde. ,,Ik heb het van thuis uit meegekregen”, zegt hij ,,Mijn ouders zeiden altijd: als het de andere mensen goed gaat, dan gaat het met jezelf ook goed. En zo is het maar net.”
Ontelbare keren – weer of geen weer – wandelde Jos Frijns in zijn leven al naar het klooster in Wittem en de Sterre der Zee in Maastricht. Om er te bidden voor een ziek familielid, dorpsgenoot, vriend of kennis.
In zijn rugzak draagt hij steevast een Rozenkrans en een bidprentje van de Sterre der Zee met zich mee. ,,Ik schaam me daar niet voor, het geeft me kracht en een rustig gevoel” , zegt hij. ,,Wandelen is ook een prachtige bezigheid”, vult hij aan. ,,Je komt zo veel interessante mensen en mooie plekjes tegen.
Ik zeg wel eens tegen mijn vrouw: als ik niet meer zou kunnen wandelen, wat heeft het leven dan nog voor zin?”
Wie het waterproject van Jos Frijns wil steunen kan een bijdrage storten op rekeningnummer 94.30.00.025 van SNS-bank (o.v.v. Jos loopt voor water).
Meer informatie is te vinden op de website van Jos: www.joslooptvoorlatou.tk of via marion.josfrijns@hetnet.nl

← Vorig bericht

Verslag Raadsvergadering 5 juli 2006

Wethouder Kleijnen reikt dart-prijzen uit

Volgend bericht →