Sibbenaren ontvangen Yad Vashem

Voorpagina » Toerisme » Sibbenaren ontvangen Yad Vashem

Harrie en Maria Reijnders – Nijsten uit Sibbe werden dinsdag geëerd omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog een joods meisje – genaamd Betje Cohen – als onderduiker in huis hadden genomen om haar te redden van de nazi’s. “Betje Cohen is inmiddels 86 en woont nu in Israël. Haar broer, Piet Cohen, zat ondergedoken bij de broer van mijn oma”, zegt Frank Delnoij tegen TV Valkenburg.

Yad Vashem Betje Chohen links op foto

De onderscheiding komt van de Israëlische stichting Yad Vashem, die de herinnering aan de holocaust in leven houdt en de mensen die een barmhartige en heldhaftige rol hebben gespeeld blijft eren. Ook na 75 jaar na de bevrijding. Bij de uitreiking in de kerk van Sibbe was de ambassadeur van Israel, dhr. Aviv Shir-On, aanwezig.
Vanaf zondag ziet u in het programma TV Valkenburg Vandaag een verslag van de uitreiking.
Yad Vashem onderscheiding
Rechtvaardige onder de Volkeren (Hebreeuws: חסיד אומות העולם – Chassid Umot ha-Olam) is een uit de Talmoed afkomstige eretitel die door Israël wordt gegeven aan gojim (niet-Joden) die Joden ten tijde van de Holocaust hebben helpen onderduiken, ontkomen en overleven. De toekenning gebeurt door de leiding van Yad Vashem, de plaats waar het Joodse volk de slachtoffers van de door Adolf Hitler georganiseerde massamoord op de Joden herdenkt.
yad-vashem-onderscheiding

Men noemt de titel ook wel Yad Vashem-onderscheiding voor hulp aan Joden. De decorandus ontvangt een medaille en een oorkonde met de vermelding van zijn of haar naam. Verder wordt deze naam in Jeruzalem in een muur gebeiteld, in een park gewijd aan de “Rechtvaardige onder de Volkeren”.
Bron: wikipedia
Foto’s aangeleverd door Frank Delnoij

 

← Vorig bericht

Stem op de Winkelier van het Jaar

Gebouw St.Josephschool naar gemeente

Volgend bericht →