Smog door de zon

Voorpagina » Toerisme » Smog door de zon

Vandaag is er in het midden en zuiden van Nederland kans op smog door ozon. Naar verwachting is de luchtkwaliteit dan “slecht”. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken.
Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is. Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen.
Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst .
Ozonverwachting vanaf zondag
Op zondag 30 juni is er alleen in het uiterste zuiden en oosten van Nederland nog een kleine kans op smog. De verwachting is dat op maandag 1 juli de luchtkwaliteit in heel Nederland aanzienlijk verbetert.
Smog door ozon
Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen, worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.
Op https://www.rivm.nl/lucht/overschrijdingen zijn de maximum uur- en 8-uursconcentraties te bekijken, die de meetstations van het Landelijk Meetneet Luchtkwaliteit de afgelopen dagen hebben gemeten.
Afbeelding autoblog

← Vorig bericht

Valkenburg is nu 'Walkingburg'

Slotmanifestatie blijft: maar in welke vorm?

Volgend bericht →