Vandaag en donderdag smogvorming, luchtkwaliteit slecht

Voorpagina » Toerisme » Vandaag en donderdag smogvorming, luchtkwaliteit slecht

Vandaag – woensdag 24 juli 2019 – is er in heel Nederland kans op smog door ozon. Naar verwachting wordt de luchtkwaliteit “slecht”. Het RIVM – Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu – adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.
Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD.
Ozonverwachting voor donderdag en vrijdag
De aanhoudende tropische temperaturen en het inkomende zonlicht dragen bij aan de vorming van ozon. Op donderdag en vrijdag vindt dat proces in het hele land plaats.
Smog door ozon
Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.
Bron: RIMV
Foto RTV Drenthe

← Vorig bericht

Zomermarkt in pitoreske Walem

Fietsroutes Provincie Limburg bekroond met 4,5 sterren

Volgend bericht →