Sophie Vleugels uit Sibbe is winnaar monoloog voor de vrijheid

Voorpagina » Toerisme » Sophie Vleugels uit Sibbe is winnaar monoloog voor de vrijheid

De 21-jarige Sophie Vleugels uit Sibbe is door Stichting Margraten Eerbetoon uitgeroepen tot de winnaar van de monoloog voor de vrijheid. De wedstrijd voor de monoloog is onderdeel van het programma ‘Vrijheid geef je door’ waarmee de stichting samen met jongeren wil stilstaan bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. De monoloog van Sophie wordt in september op scholen, bij de Vrijheidsmars en het Liberation Concert opgevoerd.
Het verhaal
De monoloog van Sophie is gebaseerd op het verhaal van haar adoptiesoldaat, de 20-jarige Robert John Morrison uit Youngstown, Ohio. Morrison was radio operator bij de 337th Bomber Squadron, 96th Bomber Group Heavy. Hij was met zijn crew op weg naar Berlijn toen hun vliegtuig op 8 mei 1944 in de buurt van Bremen werd getroffen. Morrison sneuvelde, zijn lichaam ligt begraven op de Amerikaanse begraafplaats in het Belgische Neuville.
Sophie: ‘Ik heb lang onderzoek gedaan naar het verhaal van onze adoptiesoldaat. Ik vind het heel erg belangrijk dat we blijven herinneren wat hij en al die anderen hebben gedaan voor onze vrijheid. Dat zij hebben gevochten voor een totaal ander continent dan waar ze zelf vandaan kwamen: ik kan me daar zelf eigenlijk vrij weinig bij voorstellen en vind dat heel bijzonder.’
Scholenproject
In naam van Robert John Morrison roept Sophie ons op te herdenken en de vrijheid door te geven. De monoloog voor de vrijheid wordt begin september op scholen in Zuid-Limburg opgevoerd door Toneelacademie Maastricht onder muzikale begeleiding van Philharmonie Zuid-Nederland. Daarnaast is hij op 15 september 2019 tijdens de Vrijheidsmars in Maastricht en het Liberation Concert op de begraafplaats in Margraten te zien. Als winnaar van de wedstrijd mag Sophie mee vormgeven óf meedoen met de uitvoering van de monoloog.
Eigen foto

← Vorig bericht

Heemkundevereniging restaureert H. Familiekapel Strabeek

Coppes Houthem restaureert stadsmuur

Volgend bericht →