SP ziet afschaffing van statiegeld op blikjes en flessen niet zitten

Voorpagina » Nieuws » Politiek » SP ziet afschaffing van statiegeld op blikjes en flessen niet zitten

Enkele dagen geleden stond het in alle kranten:” Geen statiegeld op flesjes en blikken.”

Met de verklaring erbij dat Staatssecretaris van Geel afziet van de invoering van statiegeld op flesjes en blikjes.

De SP is teleurgesteld over de uitkomsten van de onderhandelingen tussen gemeenten en de verpakkingsindustrie. De SP staat niet alleen in haar kritiek over het afvalbeleid van de Staatssecretaris. De Stichting Natuur en Milieu spreekt haat scepsis uit over het beleid en gaat ervan uit dat de gemeenten niet aan iedere hoek van de straat een controleur stellen. De stichting meent verder dat het hele beleid niet reëel is als er maar een partij daarin kan deelnemen. De gemeenten dus.

Enerzijds is het goed dat er extra controleurs worden ingezet die boetes uit gaan delen aan de mensen die afval op straat gooien. Helaas wordt daarmee het principe dat de vervuiler

betaalt alleen maar half uitgevoerd. De verpakkingsindustrie wordt ontzien. Waarbij het preventieve en ook positieve naar de gebruiker toe ontbreekt. Met straffen alleen los je niets op integendeel het roept uiteindelijk agressie en vaak ook onverschilligheid op.

Verder moeten de gemeenten het grootste deel van het opruimen bekostigen. Ook krijgt het bedrijfsleven uitstel tot oktober om een goed plan uit te werken, ook heeft het bedrijfsleven bedragen van 11 miljoen aan de gemeenten beloofd een bedrag wat een schijntje is tegenover de 300miljoen die de gemeenten jaarlijks betalen. Dan nog, in de tussentijd blijven de gemeenten met het vuil en de kosten van het opruimen opgezadeld.

De SP is ook teleurgesteld dat de VNG het hele gebeuren vrij passief benaderd, de gemeenten zelf is daarmee zeker niet geholpen.

Gelet op vorenstaande willen wij de volgende vraag ex art. RvO aan u stellen.

Is het college bereid om samen met andere gemeenten in het in Mergel en Heuvelland stevig te protesteren tegen deze gang van zaken en de Staatssecretaris van Milieu op dragen druk op het bedrijfsleven uit te oefenen zodat er op korte termijn betere resultaten voorliggen als nu.

Namens de raadsfractie van de SP

Elke de Vries-Becker

← Vorig bericht

PvdA wisselt van gedachten in Berg en Terblijt aan de Rwaj Keuketoafel

Een aantal moties van het CDA verworpen in de laatste Raadsvergadering

Volgend bericht →