Sri Lankareis de 3de dag: openingsdag.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » Sri Lankareis de 3de dag: openingsdag.

De dag van de opening van het Senehasa Senior Home in Baddegama.Eindelijk is het zover. Na een aanvankelijk moeilijke start hebben we, tijdens onze halfjaarlijkse bezoeken, steeds de grote vorderingen van het project kunnen zien. En nu staat er een kleinschalig zorgcentrum, waar iedereen die er aan heeft meegewerkt trots op kan zijn.

We gingen na het ontbijt naar Baddegama en werden daar al opgewacht door monnik Guna, de grote organisator van het openingsfeest. In het dorp zelf op een paar 100 meter van het bouwterrein stonden al veel genodigden klaar. Onder hen een groep van 13 schoolkinderen met hun begeleiders uit Gronsveld (Porta Mosana) die hier 3 weken verblijven. Ze helpen en werken bij de school in Baddegama en ook op ons project. Voor deze gelegenheid waren ze uitgedost in de originele kleding van de kandydansers en danseressen.
Het geheel zag er fantastisch uit. In de stoet liepen ook enkele hoogwaardigheidsbekleders mee o.a. de allerhoogste chiefmonnik van Japan, een tweetal ministers van Sri-Lanka, vertegenwoordigers van Vebego, Sevagram en de vd Looij Stichting en vele anderen. In processie gingen we naar het Senior Home.

De opening voltrok zich in een aantal etappes, d.w.z. elke belangrijke ruimte werd apart ingezegend d.m.v. het doorknippen van een lint door steeds een andere persoon. Zo mocht Jo Wouters, vanwege zijn grote inbreng hiervoor, de keuken openen en Paul Block uiteraard zijn eigen Optiek. Voor beiden toch wel een emotioneel moment van voldoening en dankbaarheid dit te mogen en kunnen doen voor het arme Sri-Lankaanse volk en met name voor de ouderen. John Silvertand had de eer om het hoofdgebouw te mogen openen en Jo Knubben een van de toekomstige kamers voor de nieuwe cliënten van het zorgcentrum.
Daarna ging het openingsfeest verder met vele toespraken, dankwoorden en kadoos in de grote ontmoetingsruimte van het hoofdgebouw. Deze ruimte zat helemaal vol met genodigden en in totaal zaten er 240 mensen, waaronder vele oudere dorpelingen uit Baddegama.
Namens onze vriendengroep Sri-Lanka bood John Silvertand als kado een mooie fotocollage en een nieuwe laptop aan voor het Senior Home. Onder de overige sprekers o.a. Sevagram hoofddirectielid Mevrouw Keijser, Ton Goedmakers directeur Vebego, heer Leo Jaspers voorzitter van de vd Looij Stichting Mechelen en tot slot ook Paul Block.

Hij gaf deskundige uitleg over zijn intenties en de bewerking van de optische zaken. Ook dirigeerde hij de vele aanwezige Nederlanders bij het zingen van "een lang zal ze leven" voor de vandaag jarige monnik Guna. Het openingsfeest werd afgesloten met een heerlijke kop thee met lekker hapjes en cake voor iedereen.
Inmiddels was het al weer tegen 14.00 uur en gingen we weer aan de slag met oogmetingen. En….. nu voor het eerst in de nieuwe optiekruimte van Paul Block. Een genoten in meerdere opzichten. Een ruimte met airco en alle benodigde apparatuur tot en met een slijpmachine toe. We konden dan ook lekker doorwerken tot 17.00 uur (daarna hadden we een vergadering met het management van het Senior Home).

Ruim 40 mensen werden geholpen aan een nieuwe bril en anderen doorverwezen naar de oogarts voor het halen van een recept. En buiten stonden nog zeker een 100-tal mensen te wachten op hun beurt. Om hen niet teleur te stellen, werden ze allemaal geregistreerd en ingeboekt voor de dag van morgen. Dat wordt dus hard werken op onze laatste dag hier, want donderdagochtend vertrekken we weer richting Colombo.
Het was weer een dag met geweldige en onvergetelijke indrukken voor wat betreft het openingsfeest in de ochtend en een heerlijk warm gevoel van binnen over de middag dat we zoveel arme Sri-Lankanen, misschien wel met uw oude bril, een ander "kijk" op hun leven kunnen geven.
Tot zover voor vandaag.
Groetjes, namens Paul, Jo, John en Frans,
Jo Knubben (ook foto’s)

← Vorig bericht

Verdubbeling capaciteit Parkhotel Rooding.

Géén communicatie met bewoners Broekhem.

Volgend bericht →