Sterke roep om behoud 25 meter zwembad Polfermolen

Voorpagina » Toerisme » Sterke roep om behoud 25 meter zwembad Polfermolen

Tijdens de infoavond in hotel Op de Boud in Broekhem waren veel aanwezigen – er waren circa 40 inwoners aanwezig – voorstander voor behoud van het 25 meter zwembad. Desnoods bekostigd met meer overheidsgeld dan de 6 ton die nu beschikbaar gesteld is. Een bezoeker stelde: “Het kan toch niet zo zijn dat een van de belangrijkste toeristensteden van Nederland opgescheept wordt met een pierenbadje?” Het argument van gemeenteraad en college van B&W om hooguit een 15 meter doelgroepenbad te behouden, werd weggehoond. “College en raad, u moet zich schamen”, werd geroepen.
Aanwezigen lieten zich niet met een kluitje het bekende riet insturen. Er werd doorgevraagd. Hoe komt u aan een bezettingsgraad van 34% voor het zwembad? Wethouder Remy Meijers antwoordde: “Het aantal bezoekers gedeeld door het wateroppervlak”.
Diverse bezoekers twijfelden aan de goede bedoelingen van het filmpje. Een leeg zwembad tonen is een suggestie oproepen. Waarom worden de cijfers niet uitgelegd? Waarom is voor bepaalde (suggestieve) beelden gekozen? Meijers antwoordde dat de maker van de film de vrije hand gekregen heeft in de keuze van de beelden. “De raad heeft het script regel voor regel geaccordeerd”, aldus Meijers.
Tevens werden andere locaties voor een nieuwe sporthal en (doelgroepen)zwembad geopperd. Ideeën te over: langs de Burg.Henssingel met gebruikmaking van de rolschaatsbaan en de grote parkeerplaats. Ook werd het Geulstrand genoemd als nieuwe lokatie. De gronden van beide opties zijn in eigendom van de gemeente. Toch wil Meijers daar niet aan. Een sporthal behoort naast een basisschool te liggen was zijn betoog.
Het geopperde idee om het bestemmingsplan rond de Polfermolen op te rekken zodat er meer woningen gebouwd kunnen worden, was een geheel nieuw idee. Daarop zei Meijers alleen: “We zetten zo breed mogelijk in”.
Kritiek op de keuze van het college en de raad was ook te horen. “Jullie praten over ‘kunnen’ en veel te weinig over ‘willen’. Door op zo’n laat tijdstip te communiceren met de bevolking, kunnen weinig veranderingen aangebracht worden. Bijna alles staat toch al vast”.
Er werden ook enkele zaken duidelijk. Er ligt een optie om de huidige theaterzaal in tweeën te delen door middel van een etage. In het beneden deel een zwembad, en in het bovenste deel een theaterzaal. Deze oplossing zou voor diverse verenigingen die een avond willen organiseren en nergens in Valkenburg onderdak kunnen vinden, een oplossing kunnen zijn.
De laatste informatieavond is vanavond in de Polfermolen. De avond begint om 19:00 uur.
Foto Fons Winteraeken, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Cabaret in de 'Post Valkenburg'

Programma amateurvoetbal voor 7 april

Volgend bericht →