Stichting Kunstdagen Wittem organiseert alweer haar 19e festival

Voorpagina » Nieuws » Kunst » Stichting Kunstdagen Wittem organiseert alweer haar 19e festival

In de Kloosterbibliotheek van het klooster in Wittem

De Stichting Kunstdagen Wittem organiseert van 10 september t/m 1 oktober 2006 haar 19e festival.

Op 10 september a.s. gaat het programma van de Kunstdagen Wittem weer van start en kunnen de bezoekers gedurende drie weken genieten van een veelzijdig programma met een stevig Spaans accent. Het vindt plaats in de monumentale Kloosterbibliotheek, Wittemer Allee 32 te Wittem. Het gevarieerde programma omvat (klassieke) muziek, literatuur, beeldende kunst en aanvullende lezingen.

Gedurende de gehele periode exposeert de Duitse kunstenaar Felix Droese met werken rond het thema “Cain”. Er staat een bijzondere kinderopera op het programma. Voor de basisscholen en het middelbaar onderwijs zijn er educatieve activiteiten gepland.

Opvallende onderdelen in het programma zijn:

Zaterdag 16 september, aanvang om 20.15 uur het trio Amedee met topvioliste Emmy Verhey. Na het grote succes in de vorige editie is dit trio teruggevraagd. Het trio brengt een programma met Franse muziek van Poulenc, Ravel en Fauré.

Op vrijdag 22 september om 20.15 uur is de traditionele literaire avond, waarop het vorig jaar J.Bernlef te gast was. Nu is het de beurt aan de Vlaamse schrijver Stefan Brijs. Zijn nieuwste roman: “De engelenmaker” werd in maart 2006 bekroond met de Gouden Uil Prijs en bovendien genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Stefan Brijs zal worden geïnterviewd door dr. Lizet Duyvendak. De avond wordt muzikaal omlijst door studenten van het conservatorium van Leuvens

Zondag 24 september 2006 om 11.30 uur heeft de stichting Kunstdagen Wittem een bijzonder arrangement georganiseerd. Dit arrangement bestaat uit een cultuur-historische wandeling en een concert. In samenwerking met de organisatie van Open Monumentendagen wordt er een wandeling langs historisch erfgoed gemaakt vanuit de Kloosterbibliotheek van Wittem. De heer Herman van de Berg zal als deskundige gids optreden. Bij terugkomst zijn er broodjes en vervolgens kunnen de deelnemers in de historische kloosterbibliotheek luisteren naar het concert van het duo Hannah van den Borne, harp, en Ilonka Kolthof, fluit (onder auspicieën van “Stichting Jeugd Concerteert”). Aanmelden kan uiterlijk tot 18.00 uur op dinsdag 19 september aanstaande.

Op woensdag 29 september om 20.15 uur verzorgt kunsthistoricus Wouter van Romondt een lezing met beeldmateriaal over de Spaanse cultuur in de Middeleeuwen. Deze lezing hangt samen met het concert “Cantigas de Santa Maria” van Alfonso X van 1 oktober. In de lezing zal worden stilgestaan bij de culturele erfenis, met name de invloeden van de Islamitische cultuur met als stralend middelpunt Cordoba en de cultuur ten tijde van Alfonso X.

Op zaterdag 30 september, aanvang 20.15 uur, wordt door Jan Terlouw het verhaal “Een Spaanse dag en Argentijnse nachten” voorgelezen. De muziek op deze avond wordt verzorgd door het Orion-ensemble.

“Een Spaanse dag en Argentijnse nachten” is een verhaal van Jan Terlouw dat gaat over de kracht van liefde. Hij gebruikte als inspiratiebron twee composities die beide een cyclus als thema hebben nl: Las Cuatro Estacioñes Portenas van Astor Piazzolla en Círculo van Joaquin Turina. Het verhaal speelt zich af in twee verschillende werelden. De wereld van de zelfbewuste levensgenieter Miguel en die van de beeldschone maar bescheiden Michaela. Na de pauze is er gelegenheid voor het publiek om met Jan Terlouw in discussie te gaan over zijn literaire werk.

Op zondagmiddag 1 oktober om 15.00 uur zal, na het succes van vorig jaar een nieuwe productie opgevoerd worden van het gezelschap “Fabulijn” met de kinderopera “Rigoletto”. Deze première in Wittem is een familievoorstelling.

Op de slotavond, zondag 1 oktober om 20.15 uur, verzorgt Pandora² muziek uit het middeleeuwse Spanje: Cantigas de Santa Maria. Pandora² is een muziekgezelschap dat bestaat uit 8 leden. Twee zangeressen en 6 instrumentalisten die allen meerdere authentieke middeleeuwse instrumenten bespelen. Pandora² legt zich toe op het ontdekken en interpreteren van de muziek vanaf de Middeleeuwen tot de vroege 19de-eeuw. De “Cantigas de Santa Maria” wordt wel de mooiste muzikale erfenis uit de Middeleeuwen genoemd. Deze wonderverhalen van Maria werden in opdracht van Koning Alfonso X (de Wijze, 1221-1284) verzameld en op muziek gezet.

U kunt u uitgebreide informatie over het programma vinden op www.kunstdagenwittem.nl.

Voor meer informatie over het programma m.b.t.:

– beeldende kunst: dhr. Jo Wijts, tel. 043-6040664,

– muziek: dhr. Luc ten Klooster, tel. 043-4511833

– alg.informatie: dhr. Henk Hollemans, tel. 046-4525924

Reserveren kan via tel. 043-4511833 of e-mail: info@kunstdagenwittem.nl.

← Vorig bericht

Orgelconcert in de St.Gerlachuskerk te Houthem

ZVV De Kilo start voorbereidingen nieuwe zaalvoetbalcompetitie

Volgend bericht →