Streekmuseum met overzichtstentoonstelling van Rob Stultiens

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Streekmuseum met overzichtstentoonstelling van Rob Stultiens

In de tentoonstelling ‘ROB STULTIENS, reis door het land van de verbeelding’, die plaatsvindt van 10 september tot en met 5 november 2006, laat het Streekmuseum Land van Valkenburg een overzicht zien van werk van deze bekende kunstenaar. Rob Stultiens (1922-2002) werd in Maastricht geboren. Hij heeft een zeer eigenzinnige stijl ontwikkeld, vol lyrische expressie. Zijn oeuvre toont krachtige, strakke plastieken met speelse elementen, sprekend van geluk en zaligheid, verwondering en weemoed.
Na een figuratieve periode in de jaren vijftig, met monumentale opdrachten, uitgevoerd in klei, steen, beton en hout, komt hij in een experimentele fase, met thema’s uit de architectuur en stedenbouw.
In de jaren zestig gebruikt hij polyethyleen en gepolychromeerd ijzer, onder de naam ‘Rob Art’. Na de landing op de maan ontstaan de ‘Maanlanders’. Hij maakt dan getimmerde en gelaste, kleurige beelden. Een uitbundige periode, waarin hij veel opdrachten uitvoert. Door de jaren heen zien we een evolutie van figuratief naar abstract en weer figuratief werk.
In de jaren tachtig kiest hij definitief voor het kappen in steen, want steen is zijn grote liefde. Zo ontstaan de ‘Baadsters’ van ‘Rob Art on the Beach’; monumentale beelden in Franse kalksteen. Het zijn tekens van geluk in een mediterrane sfeer. Het kappen wisselt hij af met het boetseren in klei. Zo ontstaan series klein plastieken, gepolychromeerd, dikwijls voorbodes van nieuw, groot werk in steen.
De laatste jaren werkt hij, aan wat hij noemt ‘mijn testament’; gekapte beelden in Naamse steen, gecombineerd met keramische elementen. In deze werken verbeeldt hij de schoonheid van het vergankelijke. Poëzie en dromen spelen een belangrijke rol in zijn werk, maar ook erotiek, agressie en humor.
Zoals hij het zelf zegt:
“Verzoening van milde wanhoop,
met gematigd optimisme,
van vormen met elkaar.”
Rob Stultiens is een kind van zijn tijd en volgt de geest van zijn tijd. Zijn oeuvre vertegenwoordigt de dynamiek van de tweede helft van de twintigste eeuw.
‘ROB STULTIENS, reis door het land van de verbeelding’
Streekmuseum land van Valkenburg
Grotestraat Centrum 31,
6301 CW Valkenburg a/d Geul.
Telefoon: 043-601 63 94
Geopend: di t/m vr 10.00 – 17.00 uur;
Za en zo 13.00 -17.00 uur. www.streekmuseumvalkenburg.nl

← Vorig bericht

De 27ste St. Rosamarkt in Sibbe

Verkoeling van mens en dier in de Geul

Volgend bericht →