Struinen door het Beneden-Geuldal

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Struinen door het Beneden-Geuldal

Het natuurontwikkelingsgebied Ingendael ligt in het Beneden-Geuldal tussen Houthem en Valkenburg. Een deel van de voormalige landbouwgronden in dit gebied is sinds 1996 eigendom van Stichting het Limburgs Landschap. Het Waterschap Roer en Overmaas heeft destijds alle oeververstevigingen langs de Geul in Ingendael weggehaald. Hierdoor begon de beek zich voor het eerst in misschien wel duizend jaar weer zijdelings te bewegen. Ze ondermijnt daarbij de oevers, zodat er ook bomen in het water vallen. Zo’n boom ontregelt de hoofdstroom en zorgt voor extra erosie. In de steile oeverwanden nestelen ijsvogels en in de oeverlijn zijn vaak grote gele kwikstaarten te zien. Op de nieuwe grindbanken kiemen wilgen en elzen, waar de bever wel raad mee weet. Het karakteristieke ooibos (bos dat goed tegen overstroming kan) komt zo weer terug langs de Geul en er ontstaat een dynamisch en natuurlijk beekdallandschap.
Op zondagochtend 7 mei om 10.00 uur kunt u vanaf de parkeerplaats bij Brasserie-Hotel Brakke Berg aan de Wolfsdriesweg in Berg & Terblijt onder begeleiding van een boswachter deelnemen aan een wandeling in dit gebied.
In verband met de aanwezigheid van halfwilde koeien en paarden in de natuurgebieden mogen honden niet mee met deze wandeling.
Foto Henk Heijligers, Limburgs Landschap
 

← Vorig bericht

'De Vrijdagavond' wint Vallekebergs Bokkesjpel

TV Gids vanaf 30 april

Volgend bericht →