Struinen door het Beneden Geuldal?

Voorpagina » Nieuws » Struinen door het Beneden Geuldal?

Het plateaubos van de Bergse Heide, de natuurontwikkeling op Ingendael en een ruig stromende en meanderende Geul vormen het decor voor een fraaie voorjaarsexcursie van Stichting het Limburgs Landschap op zondag 1 mei.
Het natuurontwikkelingsgebied Ingendael ligt in het Beneden Geuldal tussen Houthem en Valkenburg. Een deel van de voormalige landbouwgronden in dit gebied is sinds 1996 eigendom van Stichting het Limburgs Landschap. Het Waterschap Roer en Overmaas heeft vanaf die tijd alle oeververstevigingen langs de Geul in Ingendael weggehaald. Hierdoor begon de beek zich voor het eerst in misschien wel duizend jaar weer zijdelings te bewegen. Ze ondermijnt daarbij de oevers, zodat er ook bomen in het water vallen. Zo’n boom ontregelt de hoofdstroom en zorgt voor extra erosie. In de steile oeverwanden kunnen ijsvogels nestelen en op de nieuwe grindbanken kiemen wilgen en elzen. Hierdoor keert het karakteristieke ooibos (bos dat goed tegen overstroming kan), weer langs de Geul terug. Zo ontstaat een dynamisch en natuurlijk beekdallandschap.
De voorjaarsexcursie  start om 10.00 uur; vanaf de parkeerplaats bij Brasserie Hotel Brakke Berg. In verband met de aanwezigheid van halfwilde koeien en paarden in de natuurgebieden mogen honden niet mee met deze wandeling.

← Vorig bericht

VV Walram zet zichzelf te kijk

Touretappe 2017 van Düsseldorf naar Valkenburg?

Volgend bericht →