Struinen in het Ingendael en de Dellen

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Houthem » Struinen in het Ingendael en de Dellen

Onder begeleiding van een GeuldalgidsOp zaterdagochtend 2 juni kunt u, onder begeleiding van een Geuldalgids van Stichting het Limburgs Landschap, een struintocht maken door Ingendael en het aangrenzende hellingbosgebied de Bergse Heide. Tijdens deze wandeling zal er aandacht zijn voor natuurontwikkeling, landschapsvorming en alles wat er groeit en bloeit.
Ingendael ligt direct grenzend aan het park van Chateau St. Gerlach te Houthem. Vroeger hoorden de gronden bij het kasteel. Ze waren in gebruik als hooiland, weiland of akker. Toen het Chateau in 1995 werd gekocht door hotelier Camille Oostwegel, kwamen de circa 50 hectare landbouwgrond beschikbaar voor natuurontwikkeling. Het gebied werd vanaf die tijd voor iedereen toegankelijk, terwijl dat voorheen niet zo was. Het beekdal kan zich sindsdien weer op een natuurlijke manier ontwikkelen: de Geul kan vrij meanderen en de Strabeek is dusdanig verlegd dat het water langer in het gebied wordt vastgehouden voordat het richting de Geul wordt afgevoerd. Dit alles levert een gevarieerd gebied qua vegetatie en fauna op, waar u volop van kunt genieten.
Zondagmiddag 3 juni: Natuurontwikkeling en grote grazers in De Dellen en het Meerssenerbroek
Om 14 uur staat een Geuldalgids van Stichting het Limburgs Landschap u op te wachten bij de Nachtegaal aan het Gemeentebroek te Meerssen, om u rond te leiden door het prachige hellingbos De Dellen en het natuurontwikkelingsterrein het Meerssenerbroek. Beide gebieden, gelegen ten zuiden van de A79 bij Meerssen, worden begraasd door Galloway-runderen. Dit is een Schots runderras dat makkelijk afkalft. Er zijn in april al weer drie kalfjes geboren. De runderen zorgen er, samen met de in het gebied levende reeën voor dat in het natuurgebied grazige delen blijven. Een ontmoeting met de runderen in het gebied is niet uitgesloten. Altijd even opletten als er kalfjes zijn, want de ouderdieren beschermen hun jongen!
Hoelaat en waar?
De excursie van zaterdagochtend 2 juni start om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Hostellerie / Grand Café de Brakke Berg, Wolfsdriesweg 10 te Geulhem/ Berg en Terblijt.
De excursie van zondagmiddag 3 juni start om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Restaurant / Pannenkoekenhuis De Nachtegaal, Gemeentebroek 6 te Meerssen.
Beide excursies zijn gratis en duren ongeveer 2 à 2,5 uur. Denk aan stevig schoeisel en zo nodig regenkleding.
Let op: in verband met de aanwezigheid van grote grazers in de natuurgebieden mogen honden niet mee met deze excursies!

← Vorig bericht

SP is voorstander centrumplannen

Laatste knelpunten parcours 31e Nacht van Gulpen opgelost

Volgend bericht →