Stuk "alde muire" gevonden

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Stuk "alde muire" gevonden

Aan de Geulzijde van het WalrampleinVijf dagen graven aan de Geulzijde van het Walramplein heeft al één bijzondere ontdekking opgeleverd. “Het is een stuk van de oude fundering van de stadswal uit rond 1334” vertelt amateur-archeoloog Henk Kwakkernaat.
Hij wijst naar de plaats vlak voor de ingang van hotel Walram. Op die plek werkt vrijwilliger Harrie Lebouille aan de verdere blootlegging van de fundering. “Ik ben vanaf vanmorgen al bezig met graven”.
Lebouille legt een pauze in en gaat vrijdagavond na 19 uur verder. “Dan is hier schaduw. Midden op de dag is het veel te heet om zo hard te werken” zegt hij. Vandaag heeft Lebouille al succes gehad. Hij vond een middeleeuws stukje vaas.
Kwakkernaat: “Dat moet een stuk vaas zijn van rond 1550”. De beide mannen zijn zichtbaar gelukkig met de vondst. Aan de andere kant van de opgraving, meer richting de Geul, zwoegt Cas Peters.
Hij graaft al dagen om een stuk stadswal van latere datum vrij te leggen. “Dit is een stuk muur langs de stadsgracht zoals van Deventer die in 1540 getekend heeft. Dus deze muur moet rond 1465 of daaromtrent gebouwd zijn” zegt Kwakkernaat.
Deze vrijdagmiddag zijn twee vrijwilligers aan het werk. “Ik ben trots op alle jongens die zich afgelopen week aangemeld hebben” zegt Henk Kwakkernaat. “We hebben maar drie weken om te graven”.
“Er resteren nog twee weken, zo’n 14 dagen met de weekeinde meegeteld. Daarna worden alle opgravingen dichtgegooid.
Ik heb met aannemer van Beers kunnen regelen dat het stukje “alde muire” uit 1334 gemerkt wordt. Misschien dat dit historische deel van Valkenburg bovengronds zichtbaar wordt gemaakt. dat zou fijn zijn.
We kunnen nog vrijwilligers gebruiken.
Aanmelden via e-mail aan: mhuynen@kpnplanet.nl Foto’s: Fons Winteraeken, Tv Valkenburg © 2008

← Vorig bericht

Valkenburger op podium

Pittoresk Valkenburg in aquarel

Volgend bericht →