Tentoonstelling met werk van Rob Stultiens

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Tentoonstelling met werk van Rob Stultiens

Reis door het land der verbeelding in het Streekmuseum te Valkenburg

In de tentoonstelling ‘ROB STULTIENS, reis door het land van de verbeelding’, die plaatsvindt van 10 september tot en met 5 november 2006, laat Streekmuseum Land van Valkenburg een overzicht zien van werk van deze bekende kunstenaar. Rob Stultiens (1922-2002) werd in Maastricht geboren. Hij heeft een zeer eigenzinnige stijl ontwikkeld, vol lyrische expressie. Zijn oeuvre toont krachtige, strakke plastieken met speelse elementen, sprekend van geluk en zaligheid, verwondering en weemoed.

Na een figuratieve periode in de jaren vijftig, met monumentale opdrachten, uitgevoerd in klei, steen, beton en hout, komt hij in een experimentele fase, met thema’s uit de architectuur en stedenbouw.

In de jaren zestig gebruikt hij polyethyleen en gepolychromeerd ijzer, onder de naam ‘Rob Art’. Na de landing op de maan ontstaan de ‘Maanlanders’. Hij maakt dan getimmerde en gelaste, kleurige beelden. Een uitbundige periode, waarin hij veel opdrachten uitvoert. Door de jaren heen zien we een evolutie van figuratief naar abstract en weer figuratief werk.

In de jaren tachtig kiest hij definitief voor het kappen in steen, want steen is zijn grote liefde. Zo ontstaan de ‘Baadsters’ van ‘Rob Art on the Beach’; monumentale beelden in Franse kalksteen. Het zijn tekens van geluk in een mediterrane sfeer. Het kappen wisselt hij af met het boetseren in klei. Zo ontstaan series klein plastieken, gepolychromeerd, dikwijls voorbodes van nieuw, groot werk in steen.

De laatste jaren werkt hij, aan wat hij noemt ‘mijn testament’; gekapte beelden in Naamse steen, gecombineerd met keramische elementen. In deze werken verbeeldt hij de schoonheid van het vergankelijke. Poëzie en dromen spelen een belangrijke rol in zijn werk, maar ook erotiek, agressie en humor. Zoals hij het zelf zegt:

“Verzoening van milde wanhoop,

met gematigd optimisme,

van vormen met elkaar.”

Rob Stultiens is een kind van zijn tijd en volgt de geest van zijn tijd. Zijn oeuvre vertegenwoordigt de dynamiek van de tweede helft van de twintigste eeuw.

‘ROB STULTIENS, reis door het land van de verbeelding’

Streekmuseum land van Valkenburg

Grotestraat Centrum 31,

6301 CW Valkenburg a/d Geul.

Telefoon: 043-601 63 94

Geopend: di t/m vr 10.00 – 17.00 uur;

Za en zo 13.00 -17.00 uur.

www.streekmuseumvalkenburg.nl

Opening van deze tentoonstelling

Met een inleiding door conservator Rob Kooiman op de kunstenaar, werd deze tentoonstelling geopend door zijn vriend Karel Majoor (voormalig burgemeester van Meerssen) in het bijzijn van de echtgenote van de kunstenaar: Marijke Stultiens.

Het is dus niet verwonderlijk dat veel werk van Stultiens te zien is in de openbare ruimte van deze gemeente.

Karel Majoor schilderde hem (overleden in 2002) met eenvoudige woorden en las gedichten voor van Leeflang (Museum), Lucebert (een groot jaar), Hanlo (naar Archangel), Kemp (sympathieën en dromen), Rodenko (legende), van der Plas (vissen) en Ovidius.

Een foto-impressie van Hein Reuters.

← Vorig bericht

Speeltoestellen voor de Brede School in Broekhem

Heemkundedag in Schin op Geul

Volgend bericht →