Tentoonstelling Valkenburg/Cauberg/De Tour

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Tentoonstelling Valkenburg/Cauberg/De Tour

Van 24 juni tot en met 13 augustus organiseert Streekmuseum Land van Valkenburg de tentoonstelling ‘Valkenburg, Cauberg en de Tour’.

In het Wielerjaar 2006 staat Valkenburg in het teken van de wielersport: de ‘Ster Electrotoer’ op 15 juni, de ‘Tien uur van Valkenburg’ in het weekend van 23 juni, de ‘Tour de Première’ op 30 juni, de ‘Tourtocht Touretappe’ op 3 juli, de aankomst van de ‘Tour de France’ op 4 juli, het ‘EK Wielrennen’ op 12 t/m 16 juli en tenslotte de doorkomst van de ‘ENECO Tour 2006’. Het streekmuseum haakt op al dit wielergeweld in met een tentoonstelling rond Valkenburg en de Tour de France.

Tenslotte deed de Tour twee maal Valkenburg aan: in het jaar 1992 en nu weer in 2006.

Met medewerking van verschillende wielerfans ( Huub Marx, Levien Spits, Victor in de Braekt, Jan Aarts en Jos Waber) is het gelukt om met allerlei interessante zaken, die met de Tour te maken hebben, een fraaie tentoonstelling op te zetten. Zo wordt met een portrettengalerij aandacht besteed aan alle Limburgse coureurs die in de loop der jaren aan de Tour meededen.

Alle renners van dit jaar zijn er ook met hun foto vertegenwoordigd.

De Cauberg, Valkenburgs beroemde kuitenbijter bij uitstek, is door Jan Aarts, in een bijzondere maquette in mergel, uitgebeeld. Met materiaal van het Martin Stevens Fonds wordt een interessant beeld geschetst van de rol die deze scherprechter in de wielerhistorie van Valkenburg gespeeld heeft. Al in 1935 had deze klim een prominente plaats in de eerste ‘Ronde van Valkenburg’.

Jan Janssen stelt zijn fiets waarop hij de Tour won ter beschikking en zie dan, wat een wereld van verschil dat is met een fiets waarop nu de Tour gereden wordt. Naast zijn gele trui zijn er ook de truien van winnaars van de andere klassementen te bewonderen. Met allerlei attributen wordt in beeld gebracht wat er zich in het kielzog van de Tour afspeelt: reclamemateriaal, bewegwijzering, ravitaillering, etc.

Tijdens de expositie zijn ook enkele fraaie kunstwerken van de kunstenaars Lou Thissen en Wil van der Laan, met de wielersport als onderwerp, te bewonderen.

← Vorig bericht

Het Openluchttheater wordt weer een buitenbioscoop

Info-avond bereikbaarheid tijdens EK Wielrennen

Volgend bericht →