Thema Macht & Pracht voor Open Monumentendag.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Houthem » Thema Macht & Pracht voor Open Monumentendag.

Komend weekeinde.De gemeente Valkenburg a/d Geul sluit in het weekend van 14 en 15 september a.s. aan bij de Open Monumentendag. Duizenden monumenten zijn dan in het hele land gratis te bezichtigen. Dit jaar is gekozen voor het thema Macht & Pracht.
Dat betekent speciale aandacht voor verschillende soorten macht, en de pracht die daar in Nederland uit voortkwam, te zien bij kastelen, stadspaleizen, grachtenpanden, buitenplaatsen, maar ook bij kerken, rechtbanken en gebouwen van openbaar bestuur.
In Valkenburg a/d Geul nemen de volgende gebouwen deel aan de Open Monumenten Dag:
Kasteeltuin Oud-Valkenburg: Oud Valkenburg 1, 6305 AA Schin op Geul.
Te bezichtigen op zondag 15 september tussen 10.30 – 16.30 uur.
St.Gerlachuskerk in Houthem: Norbertinessenhof 1, 6301 KM Houthem.
Deelname aan de gratis rondleiding is mogelijk op zondag 15 september van 14.00 – 15.00 uur en 15.30 – 16.30 uur. Voor deelname aan de rondleiding melden bij het Heiligdom van St. Gerlach.
HH. Nicolaas- en Barbarakerk: R.K. Kerk, Kerkstraat 18, 6301 BX Valkenburg aan de Geul. Deelname aan de gratis rondleiding met gids is mogelijk op: zaterdag 14 en zondag 15 september tussen 14.00 uur tot 18.00 uur. Voor deelname melden bij de kerk HH. Nicolaas- en Barbara.
Aanleiding voor het thema is de herdenking van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden en de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht. Bij deze tweede gelegenheid, van Europees belang, werd aan de onderhandelingstafel in plaats van op het slagveld een einde gemaakt aan een reeks van oorlogen in Europa en overzee.

De viering van 200 jaar Koninkrijk wordt dit jaar ingezet en duurt voort tot in 2015. Het thema Macht & Pracht biedt een breed aanbod van de meest schitterende monumenten vol prachtige decoraties en details, speciaal opengesteld op Open Monumentendag vanwege hun link met economische, politieke, rechtelijke, geestelijke of Koninklijke macht en pracht. Nadere informatie over de programma’s op Open Monumentendag 2013.
Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, georganiseerd om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten te vergroten. Duizenden monumenten in Nederland zijn dat weekend gratis toegankelijk voor publiek, hiermee is het één van de grootste culturele evenementen van Nederland. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days.

← Vorig bericht

Uitzending gemist?

Valkenburger Camiel Eulings is nieuw I.O.C. lid.

Volgend bericht →