Z.L.S.M. rijdt niet meer op Valkenburg-centrum

Voorpagina » Toerisme » Z.L.S.M. rijdt niet meer op Valkenburg-centrum

De Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij mag niet meer doorrijden naar station Valkenburg. In ieder geval niet deze zomer. “Dat klopt”, zegt Michel Schellekens van de ZLSM. “We zijn helaas door de staatssecretaris en de Inspectie Leefomgeving en Transport van de lijn afgegooid”.
Aanleiding is de veranderde regelgeving in Europa. De ZLSM stelde altijd machinisten aan met een Europees veiligheidscertificaat. Vorig jaar is er een verandering opgetreden. De machinisten, die op vrijwillige basis voor de ZLSM werken, hebben een arbeidscontract met een andere werkgever. Om door te rijden naar het Valkenburgse station moet er aan nieuwe eisen voldaan worden. “Wij moeten onze mensen 46 dagen aaneengesloten een kostbare opleiding laten volgen voor machinist. Geen enkele werkgever zal zijn medewerker zoveel dagen achtereen kunnen missen”, aldus Schellekens van de ZLSM. “Daardoor krijgen wij steeds minder gekwalificeerde machinisten”.
Er is nog iets aan de hand. Op het traject van de ZLSM heeft de Inspectie het station van Schin op Geul als eerste station aangemerkt op de hoofdbaan. Dit is volgens de Inspectie ‘het emplacement Schin op Geul’. Daardoor mag men niet verder rijden naar Valkenburg.
Daarnaast geeft de Inspectie, na vragen van de ZLSM dit jaar, geen duidelijkheid gegeven over te stellen eisen aan de opleiding van 46 dagen. Het bestuur van de ZLSM heeft hiertegen een beroepsschrift ingediend die binnen zes weken behandeld dient te worden. “Het is mogelijk – na overleg gehad te hebben met de provincie Limburg en de gemeente Valkenburg aan de Geul – dat er daarna nog een beroepsprocedure volgt”, zegt Schellekens.
Commercieel gezien kan de ZLSM nu niet starten met de (internet)verkoop van treinkaarten voor de stoomtreinen en niet rijden op Valkenburg-centrum. “Wij hopen dat er in 2018 of 2019 duidelijkheid van de regering in deze kwestie komt. Overigens rijdt Arriva de toeristen van Valkenburg naar Schin op Geul zodat ze daar op de ZLSM-trein kunnen stappen. Maar of dat lukt? Inmiddels is de teneur bij de Inspectie dat alles wat oud is, is lastig, dus liever van de spoorbaan af”.
In 2007 hebben de regionale en lokale overheden nog 1,2 miljoen euro geïnvesteerd in de aanleg van een wissel in Schin op Geul en die investering wordt met deze maatregel teniet gedaan.
KLIK HIER voor de voorwaarden waarop het college subsidie gegeven heeft.

← Vorig bericht

Poging tot inbraak in station Schin op Geul

TV Gids vanaf 19 maart

Volgend bericht →