Tips om hittegolf draaglijk te maken

Voorpagina » Nieuws » Tips om hittegolf draaglijk te maken

Vanaf vandaag – woensdag 5 augustus – wordt een week van hoge zomerse temperaturen voorspeld. Met als hoogtepunt komend weekeinde. Dan reikt het kwik in de thermometer in zuid-Limburg tot mogelijk 35 graden. Dat zou betekenen dat de eerste officiële landelijke hittegolf van dit jaar op komst is.

Tips om de hete dagen door te komen
Heerlijk dat het mooi weer is nu velen op vakantie zijn in eigen land, maar extreme warmte vindt bijna niemand fijn. Bij risicogroepen, zoals senioren, kinderen en chronisch zieken, kan deze warmte zelfs voor ernstige gezondheidsklachten zorgen. Hoe worden de komende dagen wat comfortabeler wat betreft de warmte?

Laat alle ramen, deuren en gordijnen overdag zo veel mogelijk dicht en doe het zonnescherm naar beneden.

Zet alle elektrische apparaten in huis die je niet gebruikt uit. Deze verwarmen het huis onnodig.

Zet je een ventilator aan, plaats deze dan bij het raam zodat de frisse lucht naar binnen wordt geblazen. Of zet een aantal flessen met bevroren water voor de ventilator. Hierdoor is de lucht die de ventilator verspreidt koeler.

Warmte stijgt naar boven. Beneden is het dus vaak koeler dan boven in de woning. Slaap je boven, dan kun je overwegen om tijdelijk beneden te gaan slapen.

Drink genoeg water. Ten minste twee liter per dag. Ga je de deur uit? Zorg er dan voor dat je altijd een flesje water bij je hebt.

Beperk fysieke inspanning tot de koelere momenten van de dag.

Neem geen koude, maar een lauwe douche als je het echt heel heet hebt. Een koude douche vernauwt de bloedvaten, waardoor de warmte minder goed afgevoerd kan worden. De overgang van een lauwe douche naar warm weer is minder extreem.

Ga met je voeten in een teiltje met koud water zitten of houd je polsen onder de koude kraan. Op je voeten en polsen zit de hoogste concentratie van poriën, waardoor je via deze plekken gemakkelijk veel warmte kwijtraakt. Door deze plekken te koelen, gaat je hele lichaamstemperatuur (tijdelijk) omlaag.

Gebruik je de auto met dit warme weer, maar heb je geen airco? Zet het raam naast de bestuurder en het raam hier schuin achter open (als dat mogelijk is). Zo kan het goed doortochten.

Is de auto heel heet en wil je deze afkoelen door er koud water overheen te gooien? Geen goed idee. Het temperatuurverschil kan ervoor zorgen dat je lak breekt. Dit soort schade wordt niet vergoed.

Hitte kan ook zorgen voor oververhitting van de motor. Zorg er daarom voor de je koelvloeistof in elk geval goed is bijgevuld.

Wanneer spreken we van een hittegolf?
In Nederland is een hittegolf een opeenvolging van in De Bilt minimaal 5 zomerse dagen met een maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger, waarvan er minimaal drie tropische dagen met een maximumtemperatuur van 30,0 °C of hoger zijn.

Vrijdag smog door ozon
Op vrijdag 31 juli 2020 is er in het zuiden en het midden van Nederland kans op smog door ozon. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is. Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst .

← Vorig bericht

Ravage na flinke klap in Schin op Geul

Nieuwe coronacampagne gestart: ‘Goed dat je de regels volgt’

Volgend bericht →